субота, јун 22, 2024

Umro Kenet Kaunda

Slične objave

Podeli

LUSAKA, 17. juna 2021. (Beta) – Prvi predsednik Zambije Kenet Kaunda, otac nezavisnosti zemlje kojom je upravljao 27 godina, umro je danas u 98. godini, javila je vlada, a prenose svetske agencije. Umro je mirno u 14.30 u bolnici, rekao je sekretar vlade Simon Miti na nacionalnoj televiziji.

Bivši šef države primljen je u bolnicu u ponedeljak u Lusaki, glavnom gradu Zambije zbog upale pluća, prenosi Frans pres. Zambija se trenutno bori sa skokom broja kovid slučajeva i Kaunda je primljen u vojnu bolnicu u Lusaki koja je centar za lečenje kovida-19.

Kaunda je bio vođa u kampanji kojom je okončana britanska kolonijalna vladavina i postao je prvi demokratski izabrani predsednik Zambije 1964. godine. Vodio je zemlju koja je postala jednopartijska država do 1991, kada je poražen u izborima posle uvođenja višepartijskog sistema.

Kaunda je tokom svoje vlasti Zambiju pretvorio u centar za antikolonijalne grupe koje se bore za okončanje vladavine bele manjine u južnoafričkim zemljama uključujući Angolu, Mozambik, Namibiju, Južnu Afriku i Zimbabve. Kaundin sin je u objavi o njegovoj smrti napisao: “Sa žaljenjem vas obaveštavam da smo izgubili Mzea. Molimo se za njega”, rekao je Kaundin sin upotrebljavajući izraz na Svahiliju koji označava poštovanje za starijeg.