среда, фебруар 28, 2024

Presuda Stanišiću i Simatoviću krajem juna

Slične objave

Podeli

HAG/BEOGRAD, 17. juna 2021. (Beta) – Međunarodni sud u Hagu saopštio je danas da će 30. juna, na kraju ponovljenog sudjenja, izreći prvostepenu presudu bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti Srbije (SDB) Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, optuženim za ratne zločine nad nesrbima tokom rata u Hrvatskoj i BiH.

Posle prvog sudjenja, Haški tribunal je obojicu 2013. oslobodio krivice, ali je 2015. usvojio žalbu tužilaca i naložio novo suđenje, koje je počelo četiri godine kasnije. Po nalogu suda, Stanišić i Simatović, koji su na privremenoj slobodi u Srbiji, moraju da se vrate u sudski pritvor u Ševeningenu do 24. juna.

U završnoj reči, aprila ove godine, tužioci su u zatražili da sud Stanišića (71), bivšeg načelnika SDB Srbije, i Simatovića (71), glavnog Službinog operativca, osudi na kaznu doživotnog zatvora zbog progona, ubistava, deportacija i prisilnog premeštanja Hrvata i Muslimana, 1991-1995. godine.Ta krivična dela u optužnici su kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Branioci su zatražili da Stanišić i Simatović budu oslobođeni zato što njihova krivica nije dokazana. Po optužnici, Stanišić i Simatović bili su protagonisti udruženog zločinačkog poduhvata, na čelu sa predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bilo uspostavljanje srpske dominacije na delovima Hrvatske i BiH nasilnim uklanjanjem nesrpskog stanovništva. Kako su tvrdili tužioci, “smrtonosan doprinos” tom poduhvatu Stanišić i Simatović dali su preko “specijalnih jedinica” SDB Srbije koje su počinile zločine u Hrvatskoj i BiH – Crvenih beretki, Srpske dobrovovljačke garde (SDG) Željka Ražnatovića Arkana i Škorpiona.

Odbrana je pobijala da su te formacije bile u sastavu SDB Srbije i pod komandom Stanišića i Simatovića, prikazujući ih kao odmetnike ili jedinice Republike Srpske Krajine ili Republike Srpske. Po braniocima, pripadnici SDB Srbije u Hrvatskoj i BiH legitimno su prikupljali obaveštajne podatke ili su zakonito štitili tamošnje Srbe i sprečavali prelivanje rata u Srbiju.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću poslednji je proces pred haškim sudom u kojem se utvrđuje da li su zvaničnici Srbije bili odgovorni za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH. Pred Haškim tribunalom i njegovim naslednikom, sudskim Mehanizmom, do sada nijedan funkcioner Srbije nije proglašen krivim za ta zlodela.

Postupak protiv Stanišića i Simatovića, uključujući prvo i ponovljeno suđenje, traje već 18 godina. To je najduži postupak u istoriji suda u Hagu, budući da su Stanišić i Simatović optuženi i uhapšeni s proleća 2003. godine. Proces neće biti okončan ni kada 30. juna bude izrečena presuda, zato što i optužba i odbrana imaju pravo žalbe.