уторак, јул 16, 2024

Umro dirigent Miodrag Janoski

Slične objave

Podeli

Renomirani jugoslovenski i srpski dirigent Miodrag Janoski umro je u utorak u 85. godini.

Rodjen 1936. u Velesu, u Severnoj Makedoniji, Miodrag Janoski je 1966. na Muzičkoj akademiji u Beogradu diplomirao violinu, potom kompoziciju i 1973. i dirigovanje. Zvanje magistra stekao je na Akademiji za glazbu u Ljubljani. Usavršavao se u Sofiji (Bugarska) i Sijeni (Italija).

Karijeru je počeo kao violinista u Beogradskoj filharmoniji, a bio je i član Beogradskog kamernog ansambla i to i kao violinista, i kao čembalista, i kao asistent dirigenta Antonija Janigra.

Dirigovao je i Makedonskom i Beogradskom filharmonijom, ansamblom skopske Opere, zrenjaninskim Kamernim ansamblom, Orkestrom Sofijskog državnog konzervatorijuma, Novosadskim kamernim orkestrom…

Najznačajniji deo karijere ostvario je na scenama beogradske i novosadske Opere i baleta. Za stalnog dirigenta Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu (SNP) postavljen je 1974, gde je ostao do 1992. Za to vreme je u dva perioda bio i v.d. direktora Opere i v.d. upravnika SNP.

Pored negovanja standardnog operskog i baletskog repertoara, imao je afinitet i za domaće stvaralaštvo. Njegovo prvo muzičko-scensko ostvarenje bilo je “Jama” Nikole Hercigonje, a poslednje restauracija rukopisa opere “Suton” Stevana Hristića.

Dobitnik je Zlatne medalje “Jovan Đorđević” (1987) i Oktobarske nagrade Novog Sada (1990).

(Beta)