понедељак, март 4, 2024

Umrla bivša američka državna sekretarka Madlen Olbrajt

Slične objave

Podeli

VAŠINGTON, 23. marta 2022. (Beta-AP) – Madlen Olbrajt (Madeleine Albright) prva žena državni sekretar SAD umrla je od raka u 85. godini, javila je danas nejna porodica. Predsednik Bil Klinton izabrao je Olbrajt za državnu sekretarku 1996. godine i bila je na tom položaju u poslednje četiri godine Klintonove administarcije, od 1997 do 2001.

U to vreme bila je žena na najvišem položaju u istoriji američke vlade. Bila je centralna figura Klintonove administaracije, prvo je služila kao američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama pre nego što je postala glavni diplomata zemlje u njegovom drugom mandatu.

Ona se zalagala za širenje NATO, za to da Alijansa interveniše na Balkanu da, kako je smatrala, zaustavi genocid i etničko čišćenje i trudila se da smanji širenje nuklearnog oružja, i zalagala se za poštovanje ljudskih prava i demokratije širom sveta, prenosi Si-En-En (CNN).

Bila je lice američke spoljne politike u deceniji pre kraja hladnog rata i borbe protiv terorizma koja je počela posle napada 11. septembra 2001. “Umrla je od posledica raka, bila je neumorni borac za demokratiju i ljudska prava, napisala je njena porodica.

Rođena je u Čehoslovačkoj, 15.maja 1937. godine.