недеља, мај 26, 2024

Ukrajinske snage ušle u Liman u Donjecku, Rusi se povlače

Slične objave

Podeli

KIJEV, 1. oktobra 2022. (Beta-AFP) – Ukrajinski vojnici ušli su danas u grad Liman, važan železnički čvor u istočnoj Ukrajini pod kontrolom ruskih snaga, sapštilo je ukrajinsko Ministarstvo oodbrane. “Ukrajinske vazdušno-jurišne snage ulaze u Liman u regionu Donjecka”, navelo je Ministarstvo.

Ukrajinska vojska je ranije danas saopštila da je opkolila nekoliko hiljada ruskih vojnika u Donjeckoj oblasti koju je u petak pripojila Rusija. Ruska vojska je saopštila da se povlači iz Limana.

Guverner regiona Harkova Oleh Sinjehubov izjavio je da su ruske snage danas granatirale konvoj za evakuaciju civila na severoistoku zemlje u kome je poginulo 20 osoba. Bombardovanja su se pojačala pošto je Moskva ilegalno anektirala deo ukrajinske teritorije u eskalaciji rata.

Sinjehubov je rekao da je konvoj granatiran u okrugu Kupiansi, nazivajući napad na ljude koji su pokušavali da pobegnu iz tog područja “okrutnošću koja se ne može opravdati”. Ruske snage nisu priznale niti komentarisale napad, drugi u dva dana koji je pogodio humanitarni konvoj.

Borel: Rusija gubi rat, ali Ukrajina još nije pobedila

Rusko pripajanje četiri oblasti u Ukrajini čini gotovo nemogućim okončanje rata u Ukrajini, ocenio je danas visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell).

Pripajanja ukrajinskih oblasti Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona čini “mnogo težim, gotovo nemogućim okončanje rata”, rekao je Borel za špansku televiziju RTVE.

“Rusija gubi rat. Izgubila ga je u moralnom i političkom smislu”, ali “Ukrajina još nije pobedila”, rekao je Borel na jednom forumu na severoisoku Španije, gde je branio evropske sankcije uvedene Rusiji i vojnu pomoć Ukrajini.