петак, мај 24, 2024

Protest ispred Informera: “Vidimo se ponovo”

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 1. oktobra 2022. (Beta) – Protest u centru Beograda sa zahtevom da Informer povuče intervju sa silovateljem, završen je porukom “Vidimo se ponovo”.

Na drugom po redu protestu ispred redakcije Informera sa tim zahtevom, u organizaciji Ženske solidarnosti, zatraženo je da se sa svih medijskih platformi povuče intervju sa osobom osuđenom za više silovanja, kao i da se ukine javno finansiranje medija koji neetički izveštavaju.

Sa skupa, na kome se okupilo više stotina ljudi, poručeno je da silovanje ne sme biti ekskluziva i da je silovateljima mesto u zatvoru, a ne u medijima. 

“Naš novac se ulaže u profitiranje na našim traumama”, rekla je jedna od organizatorki protesta, tražeći da se ukine finansiranje medija koji ne poštuju novinarski kodeks. Učesnici su tražili da institucije urade svoj posao, pre svega da nakon hapšenja višestrukog silovatelja urade adekvatnu procenu.

Zatraženo je i da se napravi registar praćenja svih silovatelja i nasilnika, ali i nadzor nad njima. Tražeći da se poštuje dostojanstvo žena, posebno žrtava nasilja, okupljeni su uz zviždanje i trube, uzvikivali “Ženska revolucija”, “Ženama bezbednost” i “Stop nasilju”.

“Koliko žena treba da bude istučeno, ili ubijeno da biste vi našu bezbednost videli kao društveni prioritet”, zapitale su organizatorke. Okupljeni su na transparentima nosili poruke “Besne žene”, “Ništa mi ne možeš na silu”, “Nijedna žena više, nijedan tabloid više”, “Na nasilje se ne klikće, nasilje se sprečava”, “Ženska trauma nije izvor prihoda”, “Ko te prati kući? Biber sprej”.

U blizini redakcije Informera, u Čumićevom sokačetu, bio je prisutan veći broj pripadnika policije.

Protestu su prisustvovali pojedini opozicioni političari, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, lider Pokreta slobodnih gradjana Pavle Grbović, predsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde Mila Popović, kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković i veći broj građanskih aktivista.