среда, мај 29, 2024

Ukinut pritvor kosovskim policajcima

Slične objave

Podeli

KRALJEVO/BEOGRAD, 26. juna 2023. – Vanpretresno vijeće Višeg suda u Kraljevu potvrdilo je optužnicu protiv trojice kosovskih policajaca i ukinulo im je pritvor, saopšteno je iz tog suda. Kako se navodi, trojica osumnjičenih B.S., R.Z. i Š.M. se terete za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Oni su uhapšeni 14. juna i dva dana kasnije im je određen pritvor. Lokacija na kojoj su uhapšeni je predmet sporenja Beograda i Prištine. Srpske vlasti tvrde da su kosovski policajci uhapšeni na teritoriji centralne Srbije, dok kosovske vlasti tvrde da su oteti sa Kosova.

SAD i EU su pozvale na njihovo bezuslovno oslobađanje, što su vlasti u Beogradu odbijale da učine. Mađarski premijer Viktor Orban je, tokom nedavne posjete Srbiji, pozvao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da oslobodi kosovske policajce, a danas je na Twitteru objavio da “cijeni potez presdsjednika Srbije koji je povučen u periodu ozbiljnih izazova”. Predsjednik Srbije se o ovom pitanju još nije oglasio.

Osmani zahvalila Sjedinjenim Državama

Predsednica Kosova Vjosa Osmani zahvalila je danas Sjedinjenim Američkim Državama na oslobađanju trojice policajaca koje je, kako je napisala, Srbija kidnapovala. “Dozvolite mi da izrazim svoju zahvalnost za sav posao koji su SAD uradile na oslobađanju trojice kosovskih policajaca koji su držani kao taoci”, rekla je Osmani na konferenciji za novinare nakon susreta sa guvernatorkom Ajove Kim Rejnold.

Povodom oslobađanja policajaca kosovski premijer Aljbin Kurti je na Tviteru napisao da, iako su srećni što se policajci vraćaju svojim porodicama, “ova otmica predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava i Srbiju treba ukoriti”. “Za ovu agresiju Srbija mora snositi odgovornost”, napisao je Kurti.

Predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići je izjavio da je posle oslobađanja trojice policajaca vreme za deeskalaciju situacije u severnom delu Kosova, i vraćanje normalnosti. Prema njegovim rečima, do normalnosti na severu mora doći kroz odmerene i odgovorne političke akcije.

“Oslobađanje trojice policajaca iz proizvoljnog pritvora u Srbiji – Rifata Zeke, Bećira Sefe i Šemsija Mustafe, iako kasni, dobra je vest za njihove porodice i za građane naše zemlje. Zahvaljujem svim našim međunarodnim prijateljima, koji su se angažovali i odigrali odlučujuću ulogu u ovom procesu. Sada je na redu deeskalacija situacije u severnom delu zemlje i vraćanje normalnosti tamo, odmerenim i odgovornim političkim akcijama”, napisao je Krasnići na Fejsbuku.

Rama: Sila razuma pobedila razum sile

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da oslobađanje trojice kosovskih policajaca od strane srpskih vlasti ponovo otvara put za produženje procesa dijaloga. Rama je na Tviteru napisao da se oslobađanjem okončava “proizvoljno lišavanje slobode tri osobe koje nisu počinile nikakav zločin”.

On je poručio da mu je “drago što je sila razuma pobedila razum sile. Voleo bih da silom razuma odmah krene dugo očekivana deeskalacija od svih i da dalje razrešimo čvorove konačnog procesa normalizacije između Kosova i Srbije”. Rama je ocenio da su se Kosovo i Srbija okrenuli ka “frontu unutrašnje politike” i ka anketama “raspaljenim nacionalističkom retorikom”, a da su okrenule leđa vitalnom dijalogu koji se tiče budućnosti, regiona i odnosa sa demokratskim svetom.

“U međuvremenu situacija na severu se degradira iz sata u minut, povećavajući mogućnost balkanskog ‘Donbasa’ u srcu Evrope. Ova mogućnost, čak i kad se samo pomisli, je katastrofalna, pa se mora eliminisati po svaku cenu”, napisao je Rama. Po rečima premijera Albanije, odugovlačenje spovođenja francusko-nemačkog plana i “skretanje fokusa ka demonstracijama sile”, mogu da koštaju region,”bez sumnje, Srbiju, ali posebno Kosovo, više nego bilo koga drugog, …s dugoročnim posledicama”.

Zavetnici: Ustupak Kurtiju

Stranka Zavetnici saopštila je danas da je oslobađanje trojice pripadnika kosovske policije, koji su uhapšeni na teritoriji centralne Srbije, “još jedan skandalozni ustupak” pred zahtevima kosovskog premijera Aljbina Кurtija.

“U trenutku kada separatisti na Кosmetu organe civilne zaštite srpskog naroda na teritoriji južne pokrajine proglašavaju terorističkom organizacijom, vlasti u Srbiji puštaju na slobodu uhapšene pripadnike takozvane kosovke policije. Na taj način vladajući režim čini isto ono što su činile DOS-ovske vlasti, koje su posle 5. oktobra oslobodile brojne dokazane šiptarske teroriste”, naveli su Zavetnici.

Zavetnici ističu da je “ovo još jedan vid radikalnog popuštanja” pred zahtevima Кurtija i albanskog premijera Edija Rame, koji su tražili “bezuslovno oslobađanje trojice uhapšenih albanskih terorista”. “Danas je više nego očigledno da vladajući režim kupuje svoje vreme prodajući suverenitet sopstvene države. Tome u prilog ide i pompezno hapšenje trojice pripadnika bezbednosnih snaga lažne države Кosovo, koje je očigledno služilo jedino u propagande svrhe ove vlasti, koja po ko zna koji put trguje suverenitetom zemlje zarad stranačkih interesa”, navode Zavetnici.

Još jedna Vučićeva kapitulacija pred međunarodnim faktorom

Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je danas da puštanje na slobodu trojice kosovskih policajaca predstavlja još jednu kapitulaciju predsednika Aleksandra Vučića pred međunarodnim faktorima, a na štetu Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji.

Anđelković je agenciji Beta kazao da nema dileme da je odluka o puštanju iz pritvora trojice kosovskih policajaca politička. “Srpsko pravosuđe je pod potpunom kontrolom vlasti, a koliko je pravosuđe pod kontrolom vlasti toliko je i naša vlast pod kontrolom nekih spoljnih faktora. Čim neko ozbiljan iz sveta podigne glas, Vučić požuri da podvije glavu i da uradi sve što se od njega traži. Puštanje na slobodu trojice kosovskih policajaca predstavlja još jednu kapitulaciju predsednika Vučića, na štetu Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji”, rekao je Anđelković.

Posredovanje premijera Mađarske Viktora Orbana u oslobađanju kosovskih policajaca, Anđelković je uporedio s ulogom Viktora Černomirdina (bivši izaslanik ruskog predsednika) u, kako je rekao, kapitulaciji Slobodana Miloševića (bivši predsednik Savezne Republike Jugoslavije) 1999. godine. “Vučić u Orbanu ima svog Černomirdina, koji je neka vrsta posrednika s ciljem da predsednik Srbije sačuva čast za unutrašnju upotrebu, iako se radi o čistoj kapitulaciji. Vučiću bi bilo bolje da nije hapsio zalutale kosovske policajce, kao i da nije pričao da neće ići u Brisel na pregovore s Aljbinom Kurtijem i međunarodnim posrednicima”, ocenio je analitičar.

Boris Tadić: Predstava vlasti u Beogradu

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić je ocenio da današnje oslobadjanje trojice kosovskih policaja iz pritvora u Kraljevu potvrđuje da je sve nakon njihovg hapšenja bila predstava vlasti u Beogradu.

Tadić je tako odgovorio na pitanje lista Danas “kako gleda na odluku srpskih vlasti da nakon urgencija sa strane, oslobode tri kosovska policajca”. “Vučićeva kosovska politika je takva da pre svakog poginjanja glave u kom do temelja urušava dostojanstvo Srbije, da bi to prikrio izvede neku predstavu po modelu ‘kakav lav, strašan lav’”, kazao je on.

Tadić je naveo i da je Vučićeva jedina kosovska strategija od dolaska na vlast red predaje naših interesa, red kukanja i kako je dodao, red besmislenih pretnji. “To što svakom normalnom čoveku izgleda kao potpuni haos, za njega je neka ‘mudra’ strategija“, napomenuo je on, preneo je Danas.

Prema njegovim rečima, tim putem se od politike “i Kosovo i Evropa“ došlo do “ni Kosovo, ni Evropa“.

(Beta/VOA/D. B.)