петак, јун 21, 2024

Uhapšen Veselin Veljović

Slične objave

Podeli

Veljović je lišen slobode jutros u akciji Specijalnog policijskog odjeljenja po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva

Bivši direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović saslušan je u Specijalnom policijskom odjeljenju (SPO), nakon čega je odveden u njegov stan u Podgorici zbog policijskog pretresa.

Veljović je uhapšen jutros u akciji Specijalnog policijskog odjeljenja po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, saznaju “Vijesti”. Veljović je uhapšen u kući na Žabljaku, u saradnji sa Agencijom Evropske unije za saradnju u sprovođenju zakona (EUROPOLOM). Uhapšen je zbog krivičnog djela – stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja, saznaju “Vijesti”.

SPO od zore obavlja pretrese u Podgorici, Mojkovcu, Žabljaku i Nikšiću…

“Vijestima” je iz više izvora saopšteno da su pripadnici SPO lisice na ruke stavili i Podgoričaninu Muju Nikočeviću. Nikočević slovi za pripadnika organizovane kriminalne grupe “škaljarski klan”.

Iz SDT-a saopštili su da tragaju za Aleksandrom i Nikolom Mrkićem.

Aleksandar Mrkić je trenutno van Crne Gore, dok je njegov brat Nikola u komunikaciji sa službenicima UP, kazao je njegov punomoćnik. Tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić saopštio je da Specijalno policijsko odjeljenje, po naredbi suda, a po zahtjevu Specijalnog drzavnog tužilaštva i u saradnji sa EUROPOL-om, obavlja “pretresanje stanova i drugih prostorija više lica u Podgorici, Nikšiću, Žabljaku i Mojkovcu, zbog osnova sumnje da su učinjena krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i krijumčarenje”.

Veselin Veljović od ljeta 2007. do 2011. godine bio je direktor Uprave policije, a potom je u periodu od 30. jula 2018. do 17. decembra 2020. godine u drugom mandatu ponovo bio prvi čovjek crnogorske policije.

Tri decenije u službi – vrtoglav uspon i bolan pad Veselina Veljovića

Tokom karijere na čelu bezbjednosnog sektora, Veselin Veljović, od strane opozicionih partija, dijela nevladinih organizacija i medija često je optuživan za netransparentnost, zloupotrebu policije i moći, bespogovornu političku lojalnost Milu Đukanoviću, ali i za umiješanost u brojne slučajeve prodaje državne imovine.

Nakon okončanja prvog mandata Veljović je bio savjetnik tadašnjeg predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića za oblast bezbjednosti i odbrane, a u vrijeme Vlade Mila Đukanovića od 2014. godine i sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Kada je u decembru 2020. poslije razgovora sa tadašnjim potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem otišao iz UP ponovo je zaposlenje našao u kabinetu bivšeg predsjednika Mila Đukanovića.

Funkciju savjetnika za bezbjednost i odbranu Veljović je obavljao sve do 20. maja ove godine.

(Vijesti)