четвртак, јун 20, 2024

SAD isporučile Srbiji 66 lakih oklopnih vozila

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 23. jula 2023. (Beta) – Sjedinjene Američke Države (SAD) su Vojsci Srbije (VS) isporučile 66 lakih oklopnih vozila Hamvi (HMMWV – High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle), nabavljenih preko direktnog komercijalnog ugovora sa američkom kompanijom AM Dženeral.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, to je prva tranša od ukupno naručenih 118 vozila. Na Instagram kanalu Ambasade SAD u Srbiji piše da su vozila u kasarni u Pančevu i biće korišćena, između ostalog, za potrebe učešća u međunarodnim mirovnim misijama.

“Ovo nisu samo američka vozila, ovo je NATO standard. Kada vidite s kim je Vojska Srbije raspoređena u mirovnim misijama, a partneri u Libanu su Španija i Italija, a na Sinaju to su SAD, ono što nam je zajedničko to je NATO standard. Posedovanje ovakvih vozila omogućava Srbiji da bude deo bilo koje mirovne misije širom sveta, da brzo reaguje, kao i da bude raspoređena rame uz rame sa svojim partnerima”, navodi Ambasada SAD.

SAD su 2012. i 2017. godine dale Vojsci Srbije ukupno 40 vozila tog tipa, a Vojska ih je koristila uglavnom u tadašnjoj Specijalnoj brigadi (bataljon u Pančevu) i u 31. pešadijskom bataljonu iz Zaječara, u sastavu Treće brigade Kopnene vojske.

Po pojedinim informacijama, Srbija planira da od SAD kupi ukupno 118 Hamvija koji će biti naoružani sredstvima iz domaćih vojnih fabrika. Planirano je da novi primerci budu opremljeni mitraljezom kalibra 12,7 milimetara ili automatskim bacačem granata postavljenim na univerzalnom nosaču.

Po zvaničnim podacima, od početka proizvodnje pre oko četiri decenije, iz fabrika je izašlo više od 280.000 primeraka tiih voziila u gotovo 50 vojnih, policijskih, sanitetskih i civilnih verzija.