четвртак, јул 25, 2024

U Parlamentu Australije burno zbog agresije Izraela

Slične objave

Podeli

Vasiljko Vukoje, dopisnik Portala Forum iz Adelaide

ADELAIDA, 9. novembra 2923. – Senatorka Stranke “Zelenih” u Parlamentu Australije Mehrin Faruki, inače rođena Pakistanka, nakon što je okarakterisala vladu premijera Tonija Albanezea kao „bezdušnu i kukavičku“ pozvala je laburiste da zahtijevaju hitan prekid vatre u Gazi.

Senatorka Faruki je po izlasku sa sjednice izjavila da su Zeleni protestovali u parlamentu, podsjećajući na propalestinske proteste koji se već duže od tri sedmice dešavaju u više gradova širom Australije.Ona je uputila protest zbog podrške Savezne vlade izraelskim vlastima i zahtijevala da državni organi i ministarka inostranih poslova Australije odmah traže prekid vatre. Istovremeno Stranka zelenih poručuje da će nastaviti da vrše pritisak na kabinet premijera Albanesea da reaguje povodom situacije u Gazi.

“Nećemo sjedati ovdje i gledati kako se tapšete po ramenima zbog toga što ništa ne radite po ovom pitanju. Prazne riječi neće zaustaviti ratne zločine –  poručila je senatorka pre nego što je podržala slobodnu Palestinu, nakon čega je podigla pesnicu u vis i izašla iz sale.

Za njom su pošli i ostali iz Stranke zelenih, a senatorka Jenett Rice je nosila papir na kojem jebila  odštampana palestinska zastava.Krajem oktobra Australija je bila uzdržana na glasanju u Generalnoj skupštini UN-a o pozivu na hitno humanitarno primirje između izraelskih snaga i militanata Hamasa u Gazi. Ova neobavezujuća rezolucija je usvojena uz podršku 120 zemalja, 14 protiv, među kojima SAD i Izrael, te 45 uzdržanih, uključujući Australiju.

Senatorka Faruki je rekla da će ova laburistička vlada ostati upamćena kao „ratno-huškačka“ i da će „im istorija suditi zbog toga što je ostala nijema“ i time postala „saučesnica u masakru Palestinaca”.

Oni prate svog marionetskog gospodara, SAD koje ne pozivaju na prekid vatre i ne osuđuju Izrael – rekla je Faruki.

Visoki zvaničnici  laburističke vlade kritikovali su ovakav istup Farukijeve, kao i napuštanje sjednice od strane Zelenih u znak njihove solidarnosti s Palestincima. Ministar trgovine i vršilac dužnosti lidera Laburističke stranke u Senatu Don Farel istakao je da „nijedna politička partija koja želi da nešto izvuče iz ove užasne situacije neće poboljšati svoju poziciju u Australiji“.

Senatorka Faruki je isto tako izjavila da je sramotno da se pozivi na prekid vatre i zaustavljanje opsade Gaze ocenjuju od Vlade kao politička igra. Ona je naglasila da „se neselektivno ubijaju hiljade nevinih ljudi i posebno djece“, kao i da se „izraelskim bombardovanjem čitave porodice raznose u komade“.

I portparol Zelenih za pitanja spoljnih poslova Jordan Stil-John izjavio je da je vlada Australije iznevjerila javnost i stavila se na stranu Sjedinjenih Američkih Država koje podržavaju agresiju Izraela na palestinski narod.

I dok šaljem ovaj tekst za sutra su najavljene nove propalestinske demonstracije u Adelaideu.