петак, јун 21, 2024

U OGLEDALU USPOMENA Knjiga koja vraća vjeru u književnost

Slične objave

Podeli

Piše: Akademik Gradimir Gojer

Šamićeve se sjećam kao rijetko ambiciozne intelektualke, profesorice orjentalističkih disciplina na sarajevskom Filozofskom fakultetu, koja je ostvarivala i iznimno poticajne teatarske i filmske projekte. Svojom doktorskom tezom o iznimno intrigantnoj temi sufizma bitno je uticala na neke duhovne procese u Gradu na Miljacki.

Nekonvencionalna i spremna na tragalaštvo, sad već i u svojim zrelijim godinama, Jasna Šamić se pojavljuje knjigom U ogledalu uspomena sa podnaslovom „Gradovi i lica“. Knjiga kojom defiliraju Bernar Levi, Ivo Andrić, Sinan Gudžević, meni osobito dragi pjesnik Bora Radović, brojni drugi intelektualci i književnici, tu su i vremenske prelomnice, brojna događanja i susreti.

Knjiga koju je publicirala izdavačka kuća Most art Jugoslavija u suizdavaštvu sa beogradskim “Faktumom” sastoji se od poglavlja „Lošinj“, „Poreč“, „Kumborska rivijera“, „Svi putevi vode u Rim“, dva poglavlja knjige govore o pjesnicima i Struškim večerima poezije. Prvi dio knjige završava Šamićeva poglavljem „Pisac“.

Drugi dio knjige posvećen je velikoj temi grada svjetlosti, Pariza („Pariz moga djetinjstva“ i „Pariz moje mladosti).

Na stranicama ove knjige saznati će radoznali čitatelj veliki broj detalja iz iznimno zanimljivog života spisateljice, skicozne portrete njenih roditelja, brojnih poznanika i prijatelja.

Ono što posebno fascinira u ovoj intelektualnoj i gospodstvom opervaženoj knjizi je aristokratski stil, ali i nevjerojatna nepatetičnost u pristupu ljudima i pojavama.

Takvi rijetki spojevi racionalnog i imaginacijskog bili su najbolji za umjetnička učilišta. Zato su i Mersad Berber i Vladimir Milčin izveli generacije vrsnih slikara i glumaca!

Genijalni spoj racionalnog i maštovitosti, naravno uz podrazumjevajući uzorni metje, dobitna je kombinacija i u bivšem, ali i u sadašnjem dobu stvaralaštva!

Ovom krajnje atipičnom knjigom za književni ambijent u kojem je rural “in”, a intelekt potisnut maksimalno, gradskost zanemarena, izdavač Dragan Stojković  donosi na čitateljsku trpezu libar zamaman, nesvakidašnji i time značajniji po svojim stilskim određenjima i jeziku kojim je pisan.

Knjiga intelektualke iznimne radoznalosti!