субота, април 20, 2024

U Kosovskoj Mitrovici održan skup protiv postupanja Srpske liste i predsednika Srbije

Slične objave

Podeli

KOSOVSKA MITROVICA, 9. januara 2023. – Oko 200 građana okupilo se juče na šetalištu u Kosovskoj Mitrovici, ispred prostorija Srpske liste na protestu protiv politike Srpske liste i Aleksandra Vučića prema Srbima na Kosovu. Optužili su ih da ne zastupaju interese srpskog naroda, spočitavši im izdaju, nepotizam, a funkcionerima Srpske liste nemoralno bogaćenje. Uputili su zahteve kosovskoj vlasti, međunarodnoj zajednici i Beogradu, zatražili stopostotno uključivanje lokalnih Srba u odlučivanje o sopstvenoj sudbini, momentalno povlačenje Kosovske policije sa Severa, puštanje uhapšenih Srba, ali i obustavu pregovora dok se ovi zahtevi ne ispune. Posebne pozdrave i solidarnost uputili su Srbima južno od Ibra, povređenim srpskim mladićima, uz poruke protiv podele, a jedan od organizatora je imao zahtev i za Patrijarha – da se „vrati u Pećku Patrijaršiju“, odnosno da „podeli sudbinu svog naroda“.

Istovremeno je u Štrpcu održan skup u organizaciji Srpske liste, na koji su, kako je više građana svedočilo, stizali pozivi zaposlenima da idu, kao radna obaveza. Protest se ticao upravo ranjavanja srpskih dečaka za Badnji dan.

Inače tokom trajanja skupa, bilo je i više građana, koji su se u međuvremenu i priključili, ali je i oko stotinjak njih skup sa pažnjom pratilo u neposrednoj blizini iza brojnih medijskih ekipa. Takođe su primećeni i oni koji podržavaju aktuelnu politiku, koji su, naročito na početku protesta, sa strane sedeli ili prolazili.

Nekoliko karabinjera je takođe bilo u blizini, a skup, koji nije prijavljen policiji, protekao je mirno, bez ijednog incidenta.

Građani su na početku događaja uzvikivali „izdaja“, „crna lista“. Upućene su kritike na račun Aleksandra Vučića, čelnika Srpske liste, kao i kosovskog premijera. Sa druge strane, upućeni su pozdravi Srbima koji žive južno od Ibra i ranjenim mladićima iz Štrpca.

Srpska lista: Cirkuzanti iz opozicionih stranaka

„Više hiljada Srba u Štrpcu danas je jasno poručilo dosta represivnom, diktatorskom režimu Aljbina Кurtija i pružilo podršku povređenom dečaku Stefanu Stojanoviću, ali i mladićima Milošu Stojanoviću i Stefanu Tomiću i našoj nepravedno uhapšenoj braći. Nažalost, umesto da sa Кosova i Metohije, drugog dana Božića ode slika jedinstva, kakvo je pokazano u Štrpcu, da se jednim glasom usprotivimo Кurtijevom planu da Srbi nestanu, političke secikese i cirkuzanti iz opozicionih stranaka Dveri Boška Obradovića, Narodne stranke Vuka Jeremića i kvazi patriotskih organizacija sakupili su 43 svoja poslušnika da pljuju sopstvenu državu, predsednika Aleksandra Vučić, predstavnike Srpske liste pa čak i da prozivaju patrijarha Srpske Pravoslavne Crkve“.

(Izvor: Kossev)

1 KOMENTAR

 1. Kosovska Mitrovica

  Nas Aristrokrat AV, je izdao cak i Kosovo. a da nepricam , koliko stranim dusnicima. sluzi.
  Svi politicar. iz opozicije su isto veliki prevaranti , koji samo na njihov dzep misle. I
  nemisle nista dobro Srbiji. Svi oni kada dodju na vlast, mislim sve te pol. stranke, pogotovo Obradovic, Jeremic, Djilas and & Co, su isto tako izdajnici i nemisle dobro Srbiji.
  ,A Kosovo su Rusi odavno u ugovoru ,, Malteskom vitezu 1989 ” bio je Gorbacov na vladti, je potpisao , da se Kosovo uzme Srbiji. Zato isko smo za Sankcije Rusiji- to Rusiji dobro dodje, jer jos vise profitira od njihovi egenarüta. A Ako smo za sankcije. i to nas nece dalje odvedti.
  Kako gid da smo “Za ili PROTIV” sankcija, nemamo nikakvog dobrog u tome.

Comments are closed.