петак, април 12, 2024

U izraelskim udarima iz vazduha pogođeni aerodromi u Damasku i Alepu

Slične objave

Podeli

DAMASK, 22. oktobra 2023. (Beta-AP) – U izraelskim udarima iz vazduha jutros su pogođeni međunarodni aerodromi u sirijskom glavnom gradu Damasku i u gradu Alepu na severu. Jedna osoba je poginula, javili su sirijski državni mediji. Piste su oštećene i aerodromi ne rade.

To je drugi napad ovog meseca na aerodrom u Damasku i treći na aerodrom u Alepu, dok raste napetost na Bliskom istoku zbog rata Izraela i Hamasa. Sirijski državni mediji su, pozivajući se na neimenovanog vojnog zvaničnika, objavili da su aerodromi napadnuti iz pravca Sredozemnog mora na zapadu i Golanske visoravni na jugu.

U Damasku je jedan zaposleni ubijen, a drugi ranjen i pričinjena je materijalna šteta. Izraelska vojska zasad nije ništa komentarisala. Od početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra izraelska vojska je nekoliko puta napala ciljeve u Siriji uključujući aerodrome. Letovi su ranije usmeravani na međunarodni aerodrom u priobalnoj provinciji Latakiji.

Izrael je ciljao aerodrome i luke u delovima Sirije koje drži Vlada u očitom pokušaju da spreči isporuku oružja iz Irana ekstremističkim organizacijama koje podržava Teheran, uključujući libanski Hezbolah. Hiljade boraca koje podržava Iran pridružile su se 12 godina dugom sukobu u Siriji i pomagali sirijskom predsedniku Bašaru Asadu.