среда, мај 22, 2024

U cetru Beograda protestovali vlasnici splavova

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 5. decembra 2022. – Vlasnici beograskih splavova krenuli su danas u protestvnu vožnju od Ušća do Trga Nikole Pašića, zbog nedavnog konkursa koji je raspisao Grad Beograd, po kome će na Savskom keju biti 30 mesta za splavove.

Saobraćaj između dve skupštine, gradske i republičke, kao i prilazi iz pravca Terazija i od Doma omladine bio je blokiran automobilima. Na početku protesta jedna dama je uzela mikrofon i kazala da za vlasnike splavova “nema pravde u Vladi Srbije, Gradskoj i Republičkoj skupštini i jedino nam preostaje da se molimo bogu…” Njen govor prisutni su podržali dužući tri prsta.

Automobili su bili vidno obeleženi natpisima “PROTEST splavovi”, a osim beogradskih registarskih tablica bilo ih je i sa oznaka Bara (Crna Gora), Požarevca i drugih mesta Srbije. Vlasnici splavova su rekli da su im uskraćena zakonska prava, da dve i po godine pokušavaju da se izbore za njih, a da je konkurs dokaz neustavnost propisa na kojima se temelji zakup vodnog zemljišta u Beogradu.

Advokatica Vesna Blagojević kazala je da je najveća prepreka u rešavanju problema u priobalju Zakon o vodama koji, za razliku od Ustava, dopušta da se vodno zemljište da u zakup.

“Zakon o vodama suprotan je Ustavu Srbije. Dobra od opšteg interesa, kao što je vodno zeljište, ne mogu biti predmet zakupa. Međutim, u ovom zakonu od 2018. godine postoji odredba o davanju u zakup vodnog zemljišta. Što se tiče odluke o početnoj ceni, samo grad Beograd i Vojvodina plaćaju ove troškove, dok ostatak Srbije ne plaća ništa”, navela je Blagojević.

Ona je istakla da je to protest upozorenja, odnosno zahtev da se poništi konkurs koji je “zasnovan na nezakonitostima”. “Želimo da se sedne i priča sa nama, da se svi ti propisi stave van snage i da se usaglase sa Ustavom i Zakonom. Zakon o vodama je neustavan, a čitav plan mesta je i nezakonit i neustavan”.

D. B.