петак, мај 24, 2024

Tamara Skrozza, Viktor Ivančić i KRIK dobitnici Regionalne nagrade “Srđan Aleksić”

Slične objave

Podeli

Dobitnici prve Regionalne novinarske nagrade “Srđan Aleksić“ su Tamara Skrozza u kategoriji „Za hrabrost“, Viktor Ivančić u kategoriji „Za doprinos zajednici“ i portal Krik u kategoriji “Za medije”, saopštili su danas organizatori nagrade.

Novinarsku nagradu raspisali su Helsinški parlament građana Banjaluka, Mreža za izgradnju mira, Nazavisno društvo novinara Vojvodine, Institut za medije iz Crne Gore i Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije “Lupiga – svijet kroz obične oči” iz Hrvatske.

Na ovogodišnji konkurs za dodelu Regionalne nagrade “Srđan Aleksić” stigle su 83 nominacije za 52 novinara i 13 medija, a o nagradama je odlučivao žiri u sastavu: Ana Lalić (Srbija), Boris Pavelić (Hrvatska), Vladan Mićunović (Crna Gora), Berislav Jurič i Elvir Padalović (Bosna i Hercegovina).

Srđan Aleksić bio je mladić iz Trebinja kojeg su pripadnici Vojske Republike Srpske ubili u centru tog grada u januaru 1993. godine, jer je spasio život svome prijatelju, Bošnjaku Alenu Glavoviću, kojeg su nameravali da ubiju.

Regionalna novinarska nagrada „Srđan Aleksić“ se dodeljuje za profesionalno i društveno odgovorno medijsko izvještavanje koje rezultira konkretnim dobrobitima za ljude i zajednice, te za iskazanu novinarsku hrabrost.

Tamara Skrozza (Foto: danas.rs)

“Onu ‘ljudsku dužnost’, koja je Srđana koštala života, Tamara Skrozza kroz svoje tekstove vrši decenijski dosledno, brižna prema žrtvama i bespoštedna prema počiniocima, imuna na političke pritiske i tabloidna iživljavanja’, objasnio je žiri nagradu za Tamaru Skrozzu, novinarku iz Beograda.

Viktor Ivančić (foto: Štefica Galić)

“Ime Viktora Ivančića, baš kao i ono Srđana Aleksića, najbolji je putokaz mladim novinarima kakve profesionalne i etičke kvalitete trebaju prigrliti kada stupaju u novinarsku profesiju”, naveo je žiri.

Foto: ecpmf.eu

Portal KRIK žiri je prepoznao je kao “jedan od retkih medija koji je na sebe preuzeo ogromnu civilizacijsku obavezu da bude nepristrasan, pravičan hroničar jednog od najturobnijih perioda za društvo u Srbiji”.

Svečana dodela nagrada biće organizovana na Međunarodni dan ljudskih prava – 10. decembra u Banjaluci, u sklopu manifestacije “Dani Srđana Aleksića”.

Novinarska nagrada “Srđan Aleksić” dodeljivala se 10 godina novinarima i novinarkama u Bosni i Hercegovini, a od ove godine podignuta je na regionalni nivo.

(Autonomija)