понедељак, јул 22, 2024

U Beogradu sinoć otvorena izložba Muzeja ratnog djetinjstva iz Sarajeva

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 29. MARTA 2022. – U Endžio Habu, u Dobračinoj ulici sinoć je otvorena Putujuća izložba Muzeja ratnog djetinjstva iz Sarajeva i može se pogledati svakog dana od 12 do 20 sati, do 10. aprila.

Izložba obuhvata priče i predmete iz ovog jedinstvenog i višestruko nagrađivanog sarajevskog Muzeja predstavljena je prvi put beogradskoj javnosti, zahvaljujući  Inicijativom mladih za ljudska prava, a posvećena je djeci čije je djetinjstvo obilježio rat, rekla je za Portal Forum glavna edukatorica Merima Ražanica. 

Merima Ražanica (foto: portalforum.rs)

Na izložbi je predstavljen deo muzejske kolekcije sa pričama iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Kosova, i priče iz Ukrajine koje je Muzej prikupio u okviru istraživačkih aktivnosti. U Beogradu su po prvi put predstavljeni predmeti i kratke video priče koje govore o iskustvima djece tokom bombardovanja 1999. godine.

“Iz Inicijative su pozvali sve čije djetinjstvo su obilježili ratovi devedesetih ili neki drugi ratovi, a imaju živa sjećanja ili uspomene, da donesu i doniraju muzejskoj kolekciji sopstvene eksponate i predmete i podijele svoju priču koja ih asocira na taj period života. Donirani eksponati i priče postat će dio stalne kolekcije bosanskohercegovačkog Muzeja ratnog djetinjstva, koji istražuje i izlaže širom svijeta”, rekla je Merima Ražanica.

Jasminko Halilović (foto: Muzej ratnog djetinjstva)

Jasminko Halilović, osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva, rekao je na otvaranju izložbe da gostovanje izložbe u Beogradu vidi kao izuzetno važno i da je u središtu rada Muzeja suočavanje sa prošlošću i pomirenje. “Drago mi je da ćemo publici u Beogradu predstaviti priče i eksponate iz cijelog regiona, te iz Ukrajine u trenucima dok ovu zemlju razara rat. Nadamo se da će naša izložba doprinijeti razumijevanju višestrukih posljedica ratova za djecu, te podsjetiti sve nas na našu odgovornost za očuvanje mira”, rekao je Halilović.

Na otvaranju izložbe sinoć je bila i Julija Skurbutska, direktorka kijevskog ogranka Muzeja ratnog djetinjstva. Julija, porijeklom iz Harkova, Ukrajinu je napustila prije nekoliko sedmica, zbog intenziviranja ratnih dejstava. Ona je podijelila svoje prve utiske po dolasku u Srbiju i primetla bilborde koji “veličaju Putina”, ističući da prijateljstvo sa ratnim zločincima nije nikome ništa dobro donijelo. “Do 24. februara 2022, postojala su neka deca u Ukrajini, koja možda nisu osetila rat, ali od tog datuma svako dete u Ukrajini je dete rata. U posljednjih mjesec dana, preko 140 dece je ubijeno u granatiranju Ukrajine” rekla je Skurbutska i zamolila za minut ćutanja za ukrajinsku decu.

Muzej ratnog djetinjstva je prvi svetski muzej koji se bavi isključivo pričama rata iz perspektive deteta. Projekt je započet 2010. kao web stranica kojom je upućen poziv ljudima da podele svoja sjećanja o ratnom detinjstvu, koja su kasnije pretočena u knjigu Djetinjstvo u ratu. Nakon objavljivanja knjige započet je proces kreiranja muzejske kolekcije, a prva stalna postavka otvorena je u Sarajevu 2017. godine.

Muzej je 2018. dobio Muzejsku nagradu Veća Evrope u programu Evropski muzej godine. Pored “centrale” u Sarajevu, muzej ima urede u Hagu, Njujorku i Kijevu.

M. Markov/D. Banjac