понедељак, март 4, 2024

Tviter označio medije iz Srbije koji sarađuju sa vladom

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 16. avgusta 2021. (Beta) – Društvena mreža Tviter označila je provladine medije iz Srbije na njihovim profilima,natpisom ispod svakog njihovog posta “Medij koji sarađuje sa Vladom Srbije”.

Oznaku provladinih medija do sada su dobili Tviter nalozi Kurira, Prve, RTS Vesti, Tanjuga, Informera, Srpskog telegrafa, Politike, Televizije Hepi, Pink.rs i B92 vesti.

Kako je preneo dnevnik “Danas”, u objašnjenju Tvitera navedeno je da oznake na profilima povezanim sa državom obezbeđuju dodatni kontekst o tim profilima koje kontrolišu određeni predstavnici vlada, kao i medijske institucije povezane sa državom, ali i pojedinci bliski sa ovom vrstom entiteta.

“Oznake se pojavljuju na stranicama važnih Tviter profila i na tvitovima koje šalju i dele ovi profili. Oznake sadrže informacija o državi sa kojom je profil povezan i informacije o tome da li sarađuju sa predstavnicima vlade ili medijima povezanim sa državom. Pored toga, ove oznake uključuju i male ikonice zastava koje signalizuju status profila kao vladinog profila ili medija povezanog sa državom”, navodi na zvaničnom sajtu Tviter.

Oni dodaju da je njihov fokus na starijim zvaničnicima i entitetima koji su zvanični glas nacije države u inostranstvu, posebno profilima ključnih zvaničnika vlade, uključujući i inostrane ministre, institucionalne entitete, ambasadore, zvanične portparole i ključne diplomatske lidere.

Medijske organizacije sa uredničkom slobodom, koje finansiraju države, dodaje se, kao što su BBC u Velikoj Britaniji ili NPR u SAD, se ne definišu kao medijski profili povezani sa državom.