среда, мај 22, 2024

TS: Novi Pazar, Sombor i Veliko Gradište najtransparentnije lokalne samouprave u 2023.

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 13. oktobra 2023. Prema istraživanju Transparentnosti Srbija Novi Pazar, Sombor i Veliko Gradište su najtransparentnije lokalne samouprave u 2023. godini. To su danas u Medija centru saopštili organizacija Transparntnost Srbija (TS) i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

“Ove tri lokalne samouprave uložile su napor u unapređenje transparentnosti svog rada. Iskreno se nadam da će i druge lokalne vlasti biti u mogućnosti da sprovedu promene i poboljšanja kako bi bolje služili svojim zajednicama”, rekla  je direktorka misije USAID-a u Srbiji, Bruk Ajšam.  Kao i u prethodnoj godini, najbolje ukupne rezultate ostvarili su, kako su pokazali rezultati istraživanja, gradovi Novi Pazar sa 94 poena, Sombor, sa 84 i Veliko Gradište sa 82 poena.

Foto: portalforum.rs

Jedan od trendova koji najviše zabrinjavaju, prema rečima koordinatora istraživanja Zlatka Minića odnosi se na smanjenje transparentnosti u radu organa lokalne samouprave u najvećim gradovima u Srbiji (Beograd, Niš, Novi Sad) koji opslužuju najveći broj stanovnika i upravljaju najvećim lokalnim budžetima. Rezultati od ove godine pokazuju unapređenje transparentnosti u gotovo dve trećine opština (65 odsto) u poređenju sa prošlom godinom. Najznačajniji porast zabeležen je u kategorijama lokalnog budžeta i informatora o radu.

Trećina opština ima niže rezultate nego prošle godine, najveći pad je u kategoriji javnih nabavki i posledica je izmena zakona iz 2020. godine prema kojima su lokalne samouprave u obavezi da informacije o javnim nabavkama objavljuju samo na Portalu javnih nabavki, a ne više i na svojim internet stranicama.

Rad lokalnih skupština i veća i dalje je najmanje transparentan među organima lokalne samouprave. “Važnost transparentnosti za prevenciju korupcije je izuzetna. S druge strane, podjednako je važno imati na umu da čak i najviši nivo transparentnosti ne garantuje da do korupcije neće doći, već samo omogućava utvrđivanje potencijalnih rizika od korupcije”, rekao je programski direktor TS Nemanja Nenadić.

Poverenik za Informacije od javnog značja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović, rekao je putem video linka da indeksi transparentnosti lokalnih samouprava iz godinu u godinu rastu. “Posebno raduju sve bolji rezultati u oblasti Informatora u radu koje je više od 7.000 organa vlasti, u prvoj celoj kalendarskoj godini primene novog jedinstvenog informacionog Sistema informatora, objavilo na sajtu Poverenika, čime su informacije o njihovom radu postale dostupnije i transparentnije”, rekao je Marinović.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, drugu godinu za redom prvoplasirane lokalne samouprave, ocenio je da, uprkos kontinuitetu u rezultatima i dalje ima prostora za poboljšanje. “Uz povećanje transparentnosti stičemo poverenje građana i želimo da i oni učestvuju u donošenju odluka, pre svega kada je donošenje budžeta i način trošenja njihovog novca u pitanju”, rekao je Biševac.

Zamenica gradonačelnika Sombora (koji je treći put na drugoj poziciji) Ljiljana Tica, rekla je da su ona i njeni saradnici “uvideli koliko transparentnost u njihovom radu znači građanima, pogotovo kada je budžet u pitanju”. U donošenje odluka o tome na šta će se budžet trošiti, osim javnih rasprava, uključili su, kako je rekla i učenike kao i mesne zajednice, koji imaju mogućnost da direktno glasaju kako je najbolje potrošiti, njima namenjen novac.

Prema rečima predsednika opštine Veliko Gradište Dragana Milića, motiv zaposlenih nije bio samo takmičenje, već želja da sa građanima uspostave saradnju, takođe pre svega kada je budžet u pitanju. “Cilj nam je da nema zida između nas i građana, ne doživljavamo sebe kao vlast već kao radnike za dobrobit građana i transparentnost je za nas mehanizam da drugi vide način na koji radimo”, rekao je Milić.

M. Markov