петак, мај 24, 2024

Trućalo

Slične objave

Podeli

Piše: Dragan Banjac

Ne mogu da ga gledam i slušam i o njegovim benetanjima obaveštavam se sa različitih pisanih tragova. Ovaj put oslonih se na blago mi mrsku N1. Opet je ono pričalo na svim mogućim kanalima, sada biva nešto mnogo važno.

Reče da će Srbija biti snažnije na evropskom putu. Znači da je na tom putu, parkirana ispod nekog razgranatog drveta bila sve vreme njegove despotske vladavina, ali sada će – biti snažnije na tom drumu. Postaviće putokaz ka Evropskoj uniji, šta li? Ali (On i njegova Srbija) neće “gaziti, ni gasiti” svoja prijateljstva na Istoku, pri čemu je, valjda, mislio na svoja a ne na prijateljstva Srbije, odnosno njenih građana.

Ono što godinama već nije mogao ni da pomisli, kamoli da izgovori, Aleksandar Vučić je pre dva dana rekao, da će Srbija biti pod velikim pritiskom “nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin povukao paralelu između Kosova i Donjecka i Luganska, odnosno da će se od Beograda tražiti da prizna nezavisnost svoje južne pokrajine kako Moskva ne bi mogla da koristi taj slučaj kao argument za svoje akcije u Ukrajini. Nisu li brat Vladimir i tevabija oko njega bezbroj puta kazali da će u vezi sa Kosovom podržati sve ono za šta se odluči Srbija!? I sad tako, brate Vladimire!

Izokola se obača na istraživanja javnog mnjenja i otkriva da njegov posao kao predsednika zemlje (iako je ujedno i premijer i prvi parlamentarac i sudija i tužilac i sve u ovoj zemlji čijem narodu on najviše naliči) nije da mu podilazi. Njegovo je da čuje, ali će da odluči šta je najbolje za njega, pardon za državu. Pominjao je trgovinsku razmenu sa EU (oko 60,2 posto – 30,8 milijardi evra) i koliko je srpskih građana zaposleno u kompanijama čiji su vlasnici iz država članica EU. Možda mu nisu spremili dobre podatke, jer priča se da od ruskih i kineskih firmi, što u Srbiji, što u Moskvi i Pekingu, zavisi nekoliko miliona ljudi, otprilike koliko je broj njegovih i Dačićevih glasača.

Otkrio je i nešto što narod nije znao ali jesu vrapci: “Dijalog sa Prištinom gotovo da ne postoji”. Razlog – Aljbin Kurti i “gospoda iz Prištine”. Doduše, on je pokušavao, recimo sa onim “šarenim” vozom koji je osmislio njegov pulen sada ambasador u SAD, ali treba čoveka (AV) i razumeti, on je predsednik delu zemlje i naroda gde ne može da ode bez dozvole pomenutog Kurtija i gospode iz Prištine. Od pre dva dana nacija je saznala da u Briselu “nema više reči o zajednici srpskih opština”. O tome zaista nema reči ali Brisel se i te kako bavi dvojicom njegovih pulena koji nisu problematični samo za Kosovsku Mitroviću, Beograd i Srbiju nego i za Brisel.

Gazda je saopštio da benzin ima da bude jevtiniji za najmanju novčanicu od artije po litru i da ćemo biti stoprocentno zavisni od ruskog gasa još najmanje dve godine. Biće problem(a) sa kopanjem ugrlja, najavljuje modularne nuklearne reaktore… Srbija plaća visoku cenu što nije uvela sankcije Rusiji, reče prvi srpski domaćin i sam sebe optuži za tu visoku cenu.

Stopa javnog duga je 52,4 odsto, inflacija u aprilu 9,5 odsto… “I zbog toga sto samo davali novac, od 20.000 dinara penzionerima… Nije trebalo da ih pomaže, njima je trebalo da ukine biračko pravo. Vučić se ne ponašao kao predsednik jedne zemlje, govori o sitnicama, još gore to je posao premijerke i njenog kabineta. Napunio je robne rezerve i izdade se da je zahvaljujući “prijateljima iz SAD” obezbedio mleko u prahu. Ima pirinča, i ulja, i pšenice i pšeničnog brašna, šećera, pasulja i sardina, kuhinjske soli. Ma ima svega, možemo da hranimo gotovo i ceo region. One što su preživeli napade Srbije devedesetih.

Sad je smislio i obavezni vojni rok, doduše mnogo duži od onog što je u Valjevu za dve nedelje “odslužio” i “obučio se” njegov evet efendija Aleksandar Vulin.

Folirant sada moli one koji nisu u stanju da razumeju da je EU strateški put Srbije, da objasne šta je altnernativa i kako sutra isplatiti penzije i plate i da imate najbrže rastuću ekonomiju. Kad si ti (koji inače sve znaš) znao što ovo ne reče pre desetak godina.

O novoj vladi govorio je mrzovoljno. Evo citata: “To ko hoće u Vladu, ko neće, to ne mogu ni da čitam, ni da gledam, niti me to interesuje. Ne mislim da te gluposti ikoga zanimaju, to samokandidovanje, to ko treba da uđe uVvladu, to nikoga ne treba da interesuje. Ne razumem zašto ljudi vole da govore o tome”. To njega ne zanima!

Srbija se nalazi na evropskom putu, ići će dalje ka tom putu i boriti se za mesto u okviru porodice evropskih naroda.

Nešto smišlja, narode. Sankcije Rusiji? Ne. Priznanje Kosova? Ne. Eu? Ne.

Da trućalo vlada što duže!