петак, јун 21, 2024

Toni Bler: NATO intervencija bila je ispravna stvar, stojim uz narod Kosova

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 10. juna 2024. (Beta) – Nekadašnji premijer Velike Britanije Toni Bler istakao je danas u Prištini da je “NATO intervencija pre 25 godina bila ispravna stvar” i da “stoji uz građane Kosova”.

To što sam ovde budi duboke emocije. Čestitam narodu Kosova na hrabrosti i nepokolebljivoj rešenosti da to iskoristi za oslobođenje zemlje. Tada sam bio ubeđen da je to ispravna stvar, a danas s uverenjem stojim uz narod Kosova“, rekao je Bler na zajedničkoj konferenciji sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, prenosi Kosovo onlajn.

Bler je dodao da očekuje da će Kosovo u budućnosti postati deo Evropske unije (EU).

“Ovde se dešava mnogo pozitivnih stvari koje su dobre za ceo svet. Jedva čekam dan kada će Kosovo zauzeti svoje mesto u evropskoj porodici”, rekao je Bler.

On se nakon sastanka s Osmani obratio i poslanicima Skupštine Kosova i poručio da se Kosovo i dalje suočava s izazovima.

“Veoma sam srećan što sam ovde, počastvovan sam. Ne mogu vam dovoljno zahvaliti. Pre 25 godina postignut je sporazum o spasavanju teritorije Kosova. Učinili smo sve da narod Kosova ponovo živi, da ponovo diše. Sećamo se njihovih žrtava i zahvaljujemo svima koji su nam pomogli”, rekao je Bler.

Bler je pomenuo i “pomoć” Sjedinjenih Američkih Država. “Naravno, uz pomoć američkog predsednika Bila Klintona, i mnogih drugih zemalja, pomogli smo ovde. Niko od nas ne bi mogao da pomogne bez vaše moći, narode Kosova. Kosovo je nezavisna i moćna država koja će u budućnosti postati deo EU”, rekao je Bler.

Poručio je da Kosovo još uvek ne priznaju mnoge države, te da se mora raditi u pravcu novih priznanja.

“Mnogo je zemalja koje još ne priznaju Kosovo i moramo raditi na tome”, kazao je Bler.