среда, април 24, 2024

Tko može probaviti sve gluposti koje Vučić stigne izvaliti? Sociopat tvrdi da je u opsadi Sarajeva – nosio kišobran

Slične objave

Podeli

Vučić zvani “Kišobranko” nepodnošljivom lakoćom bahatosti i tragikomičnog cinizma eutanazira srbijansku javnost i vrijeđa ne samo njezin intelekt, nego svačiji

Piše: Vlado Vurušić

Vlado Vurušić (Foto: kliker.info)

Taman kad pomislite da ste od Aleksandra Vučića doživjeli i čuli sve i da više nema prostora za bizarnosti i apsurde, on vas iznenadi ugodno. Ovaj put, punih 30 godina nakon događaja, srbijanski se predsjednik prisjetio ne samo da je iznad opkoljenog Sarajeva, kad je bio u društvu svog političkog idola Vojslava Šešelja, nosio kišobran, a ne kalašnjikov, kao što se lijepo vidi na snimci koja je već godinama na YouTubeu, nego je čak rekao da je snimka lažirana te da mu je “namontirana” puška umjesto kišobrana! Kako njemu nije neugodno.

Neki ubojit kišobran, kao onaj otrovni londonski KGB-ov ili možda čudesni kišobrančić miss Poppins.

No, Vučić zvani “Kišobranko” nepodnošljivom lakoćom bahatosti i tragikomičnog cinizma eutanazira srbijansku javnost i vrijeđa ne samo njezin intelekt, nego svačiji. Sociopat koji se iživljava nad vlastitim narodom i žrtvama rata u koje je on bio važan kotač i sudionik. Konačno, intelekt nije ovdje ni potreban jer snimka je vrlo uvjerljiva, ali Vučić je toliko hipnotizirao srpsku javnost da nitko i ne pomišlja suprotstaviti mu se.

Dakle, Vučić stoji iznad opkoljenog Sarajeva na položaju snaga bosanskih Srba, u civilu, s kalašnjikovom! Prisjetimo se da je isto tako mrtav hladan govorio da je laž to da je u Glini govorio o velikoj Srbiji te da u Glini nikad neće biti Hrvatske.

“Povijesno” obraćanje

Ovaj put Aleksandra Vučić o “kišobranu” je govorio na prorežimskoj TV postaji Happy, gostujući kod Milomira Marića, koji je nekoliko dana uoči intervjua osjetio svu srdžbu vučićevskih medija zbog svoje “kavice” s oporbenim srbijanskim čelnikom. U Beogradu se govorilo da je Vučić osobno pisao tekstove o tome ili barem dao nalog za hajku na svog odanog novinara, pa je i u intervju istaknuo da on nije autor tih napada. Zanimljivo, imao je potrebu komentirati snimku na kojoj nosi gajbu piva Šešelju, ali, kaže Vučić – nije ju nosio Šešelju, jer on “ne pije pivo”.

No, nije elaborirao kome ju je onda nosio pa taj misterij valjda čuva za sljedeći epohalni intervju. Sve je to Milomir Marić pokorno progurao kimajući glavom, a da ne ostane samo na pivu i kišobranu, Vučić se u još jednom svom “povijesnom” obraćanju srbijanskoj javnosti (to radi najmanje pet puta na tjedan) osvrnuo na neke aktualne teme, koje su uglavnom začinjene pričama o njegovu mučeništvu te o svim mogućim urotama, patnjama i komplotima protiv Srba i Srbije, a ponajviše protiv njega samog. Vučić je izjavio da je Srbija u gotovo bezizlaznoj situaciji koja se komplicira.

– Ove godine bit će puno izbornih utakmica u regiji – a to je, smatra, “prilika za nove napade na Srbe”. Rekao je da su on osobno i Srbija stalno izloženi verbalnim napadima susjednih država, pri čemu uglavnom misli na Hrvatsku, BiH, Kosovo i Crnu Goru. I to zato što, kako kaže, “postoji nekoliko zemalja u okruženju koje žele poniženu Srbiju, Srbiju na koljenima i nikakvu drukčiju”, istaknuo je srbijanski predsjednik bacajući svoju javnost u očaj.

Oni sami morahttps://youtu.be/5RlKsh3nVuQju odgonetnuti o kojim li je to zlobnim državama riječ (Mađarska nije) i kaže da treba očekivati “nove napade” te da “samo slaba i očajna Srbija odgovara nekome”. Iako je nedavno rekao da mu je cilj “otopliti odnose s Hrvatskom” te je u tu misiju poslao Ivicu Dačića, nije izdržao, a da opet ne spomene neostvareni privatni posjet spomen-području Jasenovac.

Nije zaobišao ni Bošnjake

Ponovno je ukorio vlast u Hrvatskoj jer “mi nije bilo dopušteno posjetiti Jasenovac”, ali je dodao da je “naše da u sljedećem razdoblju pokušamo razgovarati s njima usprkos svim uvredama u Zagrebu”. – Da, pokušajmo smiriti te odnose. Ne zato da oni glasaju za nas u Europi, nego zbog nas u regiji. Ako me pitate vjerujem li da je to moguće, mogu reći samo da se nadam, ali nisam veliki optimist – istaknuo je Vučić.

U vezi s tim rekao je da je zločin u Račku (kad su srpske snage 15. siječnja 1999. godine masakrirale 45 kosovskih Albanaca, među kojima i djecu i starce) “sporan” te kritizirao predstavnike međunarodne zajednice koji su bili na komemoraciji u Račku i ukorio ih. – Jeste li ikada čuli da su oni osudili to što predsjedniku Srbije nije dopušteno da ode u Jasenovac ili da kažu nešto na godišnjicu osnivanja logora Jasenovac? To se nikada nije dogodilo. Nikada! Čak su birali hoće li doći u Donju Gradinu ako se tamo pojavi ruski ambasador u BiH ili neće – rekao je Vučić i istaknuo da je “Jasenovac deset tisuća puta veći zločin nego onaj u Račku”, ali predstavnici međunarodne zajednice nisu reagirali. “Još nas žele uvjeriti da smo mi počinili zločine u Jasenovcu, a ne Hrvati”.

Nije zaobišao ni Bošnjake. – Gotovo deset i pol godina sam na vlasti i nikad nijednu ružnu riječ nisam rekao o Bošnjacima – rekao je Vučić, optužujući ih da su izmislili da je bio snajperist tijekom rata u BiH. Rekao je da ta “lažna matrica nije slučajno uspostavljena” jer svi pozivi na mir u BiH “nisu urodili plodom”. Nije poštedio ni procrnogorsku opciju i tamošnjeg predsjednika Mila Đukanovića.

“Isti je slučaj u Podgorici. Pomažemo srpskim udruženjima, ništa ne krijemo, vrlo transparentno radimo, ali trpimo stalne napade Mila Đukanovića i njegova tima – rekao je Vučić. Srbijanski predsjednik nekoliko je puta spomenuo da mediji govore o “omči oko njegova vrata”.

– A ja se pitam, zar to nije omča Srbiji oko vrata? Važno je da se Vučiću zategne omča i da Vučića nema. Kažite onda to narodu, ali kažite i što je onda vaša politika o pitanju Kosova. Ili o pitanju Republike Srpske? Da ne postoji snažna Srbija, zapitajte se što biste radili – ukorio je Vučić srbijansku oporbu.

Sankcije Rusiji

Pohvalio se da od Srbije svi traže oružje koje proizvode, a “prodajemo ga Amerikancima, Zapadu i Europskoj uniji”.

– Sve i da hoćemo prodati Rusima, nemamo im što prodati, a traže, naravno da traže… – rekao je Vučić.

Osim toga, Vučić tvrdi da je “notorna laž to da su na barikadama na Kosovu bili pripadnici ruske privatne vojske Wagner”.

No, dodao je i da više nije siguran da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji.

Rekao je da “nije govorio ni da sam za, ni da sam protiv sankcija Rusiji prije izbora”.

– Kad vodite državu, ne znate kakav će vam biti mač iznad glava – rekao je Vučić i napomenuo da nije siguran da ih “nećemo uvesti”, a iz izjave da “nije bio sretan ni kad su nama uvodili sankcije, pa i Rusi”, možda se može iščitati da je Vučić blizu te odluke. Doduše, svi prorežimski mediji u Srbiji taj dio su ublažili ili čak izostavili ili su ga pak naslovili “Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji”.

Vučić se osvrnuo i na pritiske iz Bruxellesa zbog neuvođenje sankcija. Rekao je da se ne boji hoće li se nastaviti pregovori o članstvu u EU, otvarati poglavlja, odnosno da se ne boji hoće li Srbiju tretirati “kao Tursku”, ali je istaknuo da “nikoga neće pustiti u EU” prije Srbije, ali se boji povlačenja europskih investicija.

Rekao je da je 2022. godine bilo 4,41 milijarda eura izravnih stranih investicija. Istaknuo je da je “nama važna EU, kao i to da ostanemo na europskom putu”. Upravo bi to mogao biti razlog za popuštanje i konačno uvođenje sankcija Rusiji. – Ovo sam rekao samo kako bih istaknuo koliko je teška pozicija naše države – zaključio je Vučić tihim i patetičnim glasom.

(Jutarnji list)