недеља, април 21, 2024

SSP: Srbija nije evropski ekonomski šampion već četvrta najsiromašnija zemlja

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 17. januara 2023. (Beta) –  Stranka slobode i pravde (SSP) ocenila je večeras da Srbija nije “evropski ekonomski šampion” kako po navodima SSP, tvrde predstavnici vlasti već da je četvrta zemlja u Evropi po siromaštvu.

SSP u saopštenju navodi da su u Evropi siromašnije od Srbije “samo Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Albanija”.

“To nije podatak neke ‘izmišljene agencije’, kako je juče izjavio Aleksandar Vučić, već Eurostata, referentne ustanove za statistiku Evropske unije. Standard građana u Srbiji je po Eurostatu je na samo 44 odsto prosečnog standarda evropskih zemalja”, naveo je potpredsednik SSP Dušan Nikezić.

Ocenio je da podaci Eurostata “ne čude” kao što kako je rekao, ne čudi ni zvaničan podatak da je u prethodnih 10 godina 396.984 građana Srbije dobilo dozvolu boravka samo u zemljama EU.

“To znači da Srbija nije nikakav evropski ekonomski šampion, kako nas godinama ubeđuje režim, već zemlja koja se godinama vrti u začaranom krugu siromaštva koje je posledica prekomernog zaduživanja, rasprodaje državne imovine, neulaganja u obrazovanje i podržavanja razvoja privrede zasnovane na manuelnom radu i malim platama, a ne na visokoj tehnologiji”, naveo je Nikezić.