уторак, фебруар 27, 2024

Teritorijalni integritet BiH garantovan Dejtonskim sporazumom

Slične objave

Podeli

SARAJEVO, 28. septembra 2021. (Beta) – Teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Brčko distriktom garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom, a ni Dejton, ni Ustav BiH ne daju pravo na otcepljenje nijednom entitetu, rečeno je za Radio slobodna Evropa (RSE) u ambasadi SAD u Sarajevu.

Na pitanje o najavama člana Predsedništva BiH Milorada Dodikada će povući saglasnosti Republike Srpske (RS) date na sporazume o formiranju Oružanih snaga BiH i Visokog sudskog i tužilačkog saveta, iz ambasade je rečeno da “odgovorno liderstvo zahteva učešće u vlasti i usvajanje ključnih ekonomskih reformi i reformi za transparentnost kako bi se poboljšao život građana”.

Iz ambasade SAD u Sarajevu ističu da retrogradni pozivi nude samo gubitak bilo kakvih šansi u budućnosti.

Dodik je novinarima u Banjaluci rekao da će RS povući saglasnosti na sporazume o vojsci i VSTS istakavši da “postoji želja da se predloži, a o čemu će se ovih dana i odlučivati, da se kroz ‘rušenje’ zakona o vojsci u roku od nekoliko meseci formira vojska RS”.

Ovo nije prvi put da Dodik daje ovakve ili slične izjave, 12. maja ove godine izjavio je da je “vrlo brzo moguće ponovo mobilizovati vojsku Republike Srpske”.