уторак, јул 16, 2024

Terazije dvadesetdevet

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 12. novembra 2021. – Naša presto(l)nica verovatno je najprljavija u Evropi. Pored toga najveća srpska varoš je zapuštena. Krenimo od šetačke džade, Knez Mihailove ulice. Ploče klimave, iapale. Šetači pazite. Kada ste prošli podzemnim prolazom na Zelenom vencu; grafiti, beskućnici (imućniji sa dušekom, oni slabijeg imovnog stanja spavaju na kartonima), preprodavci sa kartoonskim tezgama zbog kojih prolaznici moraju da prolaze u slalomu. Sa zidova ispali kablovi i otromboljili se.

Da li je neko od beogradskih glavara prošao tim ruglom poslednjih godina. Nije. Oni su zabavljeni “velikim projektima”, metroom, “Skadrom na Bojani” (autobuskom stanicom na Novom Beogradu), Beogradom pokraj vode, planiraju na stotine jarbola sa zastavama tridesetmetarskim i većim, kite grad mesecima pre i posle Nove gorine) da bi neko za taj kič neviđenih razmera uzeo velike pare i malo udelio mangupima koji im to dozvoljavaju.

Nešto je i do nas. Opušci samo lete na trotoare pre ulaska u vozila gradskog prevoza, bacaju se maramice, kese… Ali najviše je do onih koji gazduju gradom i razbacuju se parama građana. Šaht je jutros snimljen na Terazijama kod broja dvadesetdevet. Fotografija dovoljno govori.

D. B.