петак, јул 12, 2024

Tepić poslaniku Bundestaga: Neka rudarenje litijuma prvo otpočne u svojoj državi

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 21. juna 2024. (Beta) – Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić ocenila je danas da su izjave izvestioca poslaničke grupe CDU u nemačkom Bundestagu Timlana Kubana o kopanju litijuma u Srbiji i EXPO 2027 skandalozne i da je jasno zbog čega je predsednik Srbije “gotovo sakrio od javnosti” njegovu posetu Beogradu.

“Poslaniku Kubanu preporučujemo da rudarenje litijuma prvo otpočne u svojoj državi, a onda ćemo se i mi ugledati na Nemačku ako se pokaže da nema nikakvih posledica po životnu sredinu. Takođe i da nas obavesti kada je Bundestag ukinuo transparentnost u trošenju javnog novca i javne nabavke makar i za sportsko-muzičke manifestacija kao što je Expo 2027, da bi se direktnom pogodbom dogovarale milijarde evra dominantno sa kineskim firmama?!”, upitala je Tepić u pisanoj izjavi.

Kako su preneli mediji, Kuban je prilikom posete Beogradu u utorak izjavio da razume zahteve da sve bude provereno u projektu iskopavanja litijuma ali da on smatra da je to “ogromna prilika za Srbiju da pošalje poruku ka Evropi” da može da računa na nju i da Srbija “ne želi da izaziva probleme već da ih rešava”.

Takođe je izjavio, po pitanju sprovođenja EXPO 2027, da bi Nemačka volela da vidi ne samo kineske kompanije, već i evropske i firme iz Nemačke na tom ogromnom projektu.

Tepić je navela da to znači da će, ukoliko vlasti u Beogradu prihvati da kopa litijum za nemačke firme, biti oproštena i “izborna krađa i autokratija”.

“A ako još ubacite i nemačke kompanije u EXPO 2027, ne samo kineske, neće nam smetati ni korupcija za EXPO kroz suspenziju zakona o javnim nabavkama”, dodala je ona i ocenila da se radi o skandaloznim porukama.