четвртак, јул 25, 2024

Tablice “množenja i deljenja”

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 1. januara 2024. (Beta) – Prema odluci Vlade Srbije od 25. decembra prošle godine, od danas je na teritoriji Srbije omogućeno slobodno kretanje vozila sa kosovskim, “RKS” registrarskim oznakama.

Kako je ranije saopštio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, Vlada Srbije je takvu odluku donela da bi “pomogli Srbima sa Kosova”.

Odluka Vlade Srbije o priznavanju “RKS” tablica je doneta neposredno nakon što su Srbi koji žive u opštinama na severu Kosova u najvećoj meri zamenili dotadašnje statusno neutralne Unmik-ove “KS” tablice, kao i tablice koje izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije sa imenima gradova na Kosovu, sa registraskim tablicama koje izdaju vlasti u Prištini.

Petković je rekao da nije tajna da 99 odsto Srba na Kosovu koristi RKS (Republika Kosovo) tablice, jer je to jedini način da se kreću po Kosovu. “Koristi ih i monaštvo i sveštenstvo Eparhije raško-prizrenske.

Prema podacima Vlade Kosova, od 1. novembra do 14. decembra 3.405 građana je promenilo registarske tablice na “RKS”, od čega najviše u opštinama Severna Mitrovica i Leposavić.

U prethodnim godinama su “RKS” registarske tablice prihvatlili svi Srbi koji žive južno od Ibra. Na svim prelazima između Kosova i Srbije postavljeni su disklejmeri o ukidanju stikera na području Srbije na kojima se ističe da je omogućena sloboda kretanja za sva vozila sa registarskom oznakom RKS, ali da to ne znači priznanje Kosova.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je prošle nedelje izjavio da će Vlada Kosova doneti recipročnu odluku kada od granične policije bude dobila izveštaje da se odluka primenjuje bez problema i u celosti.

Portparol EU Peter Stano je ocenio da je reč o pozitivnom koraku u implementaciji Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, kao i dosadašnjih obaveza dijaloga u vezi sa slobodom kretanja.

“EU sada očekuje da Kosovo odgovori na sličan način”, poručio je Stano.

Trenutno vozači koji na teritoriji Kosova upravljaju vozilom sa srpskim tablicama, preko državnih simbola moraju da prelepe bele nalepnice.