среда, мај 29, 2024

Pola veka Ulice otvorenog srca

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 1. januara 2024. – Glavni grad Srbije posetilo je dosta turista iz sveta, među kojima prednjače gosti iz susednih zemalja. Svirke je prošle noći bilo na Trgu Republike i u Knez Mihailovoj ulici, a danas pre podne otvorena je i tradicionalna manifestacija “Ulica otvorenog srca”. Uz nastup hora “Čarolija” i Leontine Vukomanović Svetogorskom i Makedonskom ulicom najviše su španrirali mladi i deca.

Foto: alo.rs

Kao i ranije u humane svrhe prodaju se crveni klovnovski nosevi, kako bi se podržali “Doktori klovnovi” koji pomažu deci da lakše podnesu boravak u bolnicama. Širom Makedonske i Svetogorske raspoređeno je više muzičara, didžejeva i drugih zabavljača, koji su privlačili pažnju prolaznika dečjim pesmama.

Okupljenima se odatle obratio i direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović, koji je naveo da se 1. januar nigde u svetu ne obeležava manifestacijom poput “Ulice otvorenog srca”. “Nama dolazi mnogo stranaca i objašnjavamo im šta su običaji, šta je slava, i to nekako shvate. Najteže im je da shvate da kad ceo svet spava (1. januara), mi izlazimo na ulice i radujemo se jedni drugima, Novoj godini i Beogradu”, rekao je Popović.

Foto: portalforum.rs

Turistička organizacija Beograda, Opština Stari Grad i Atelje 212 tradicionalno organizuju manifestaciju “Ulica otvorenog srca” koja je namenjena Beograđanima, ali i svim ostalim gostima glavnog grada. Ta manifestacija nastala je pre pola veka u “Srpskoj kafani”, kada su glumci Ateljea 212 menjali uloge sa kelnerima i prvog dana Nove godine služili goste.

Očekuje se da će u ovom prvom novogodišnjem danu kroz “Ulicu otvorenog srca” proći više od 100.000 ljudi.

Knez MIhailova ulica (Foto: portalforum.rs)

Nekoliko stotina metara dalje u Knez Mihailovoj ulici je pravi novogodišnji metež. Za razliku od prethodnih godina romski orkestri koji prave zaglušujuću buku (najčešće se lupa Đurđevdan) sada više nisu u tamnim odelima i okićeni crvenim kravatama. Modernizovali su se i sada nose odore poput deda mraza.

Tu su i naduvena srca na koncu namenjena najmlađima, a nešto podalje i ogromni medved koji deci naplaćuje fotografisanje. Govor odaje turiste, posebno one iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

D. B.