субота, јул 13, 2024

SVI ZA BOSNU, BOSNA ZA SVE: Održan protest zbog proslave 9. januara – Dana RS

Slične objave

Podeli

SARAJEVO, 6. januara 2024. – Forum mladih Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” i građani Sarajeva održali su danas u glavnom gradu Bosne i Hercegovine mirnu šetnju i proteste.

Oni su se okupili u 11:30 kod Sebilja kako bi krenuli u šetnju koja je završila ispred Predsjedništva BiH, odnosno kod spomenika Kralju I Tvrtku Kotromaniću. Tu im se pridružilo još građana na protestima nazvanim “Svi za Bosnu, Bosna za sve!”, a artikulisane su poruke i zahtjevi mladih koji su organizovali proteste.

Jaka kiša je učinila da na protest ne dođe preveliki broj ljudi pa se preko puta Predsjedništva BiH okupilo 200-300 osoba. Sa sobom su pored kišobrana, mnogi ponijeli zastave i transparente.

Foto: I. L. /klix.ba

Profesor David Pettigrew je u Sarajevo danas došao iz Amerike kako bi podržao ovaj skup. Među zahtjevima, koji su ranije najavljeni iz organizacije, je zahtjev za adekvatan odgovor na proslavu neustavnog Dana RS-a. “Tražimo da se na pokazanu militantnu predstavu 9. januara transparentno odgovori raspoloživim snagama odbrane države. I realpolitički sagleda spremnost za odbranu od mjesne zajednice do vrha države”, poručili su.

Zahtijevaju od institucija države transparentnu i odgovornu procjenu o pouzdanosti i validnosti garancija NATO saveznika i EUFOR-a za mir i demokratsku budućnost Bosne i Hercegovine. “Pozivamo na jedinstvo svih političkih snaga u odbrani države, ma kako se i u kojim institucijama naša odbrana manifestovala”, kazali su. (Izvor: klix.ba)