недеља, јун 16, 2024

Svećla: Srpske barikade imaju politički cilj

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA/KOSOVSKA MITROVICA, 28. septembra 2021. – Vlasti u Prištini prihvatile su ponudu Kfora da se Specijalne jedinice ROSU povuku sa prelaza na Jarinju i Brnjaku, ali su Srbi odbili da uklone barikade što je otkrilo njihovu “pravu svrhu, da je politički cilj blokiranje puteva”, izjavio je danas kosovski ministar unutrašnjih poslova Đeljalj Svećla, a prenose kosovski mediji.

Svečija je na konferenciji za novinare ponovio da prisustvo jedinica ROSU nema cilj ugrožavanje interesa građana, već za zaštitu graničnih prelaza i osoblja koje tamo radi, objavio je portal KoSSev.

Nakon postavljanja barikada, rekao je Svečlia, “pojačana je retorika” srpskih vlasti i paralelnih struktura koje su, kako je rekao, angažovanje ROSU prikazale kao represiju. “Kfor je ponudio dodatne angažmane i osigurao granične prelaze dodatnim snagama. Mi smo kazali da je uklanjanjem barikada prisustvo Specijalne jedinice nepotrebno, ali su čak i ovu ponudu komandanta Kfora odbili ti ekstremistički elementi”, rekao je Svećla.

Tim odbijanjem, istakao je Svečlja, dokazali su da nisu zabrinuti zbog prisustva Specijalne jedinice, već da su njihove namere duboko političke i na štetu suvereniteta naše zemlje.

Gradonačelnici četiri opštine sa severa Kosova saopštili su danas da su, u konsultaciji sa građanima, odbili predlog komandanta Кfora da se albanski specijalci u blizini Jarinja i Brnjaka zamene vojnicima Кfora, a da odluka Prištine o oduzimanju srpskih tablica i ugrožavanje slobode kretanja ostane na snazi, prenosi Kosovo onlajn.

Naš narod i mi, njegovi predstavnici, nismo spremni da se saglasimo sa namerom Prištine da nas stavi u geta i ukine pravo na slobodu kretanja, koja je vrednost moderne Evrope decenijama unazad i koja bi morala da važi i za Srbe na ovim prostorima, navodi se u saopštenju načelnika opština sa severa Kosova.

Narod će na protestima u Jarinju i Brnjaku ostati koliko god bude potrebno, jer se ne miri sa namerom Prištine “da ih stave u kaveze”. Još jednom pozivamo Prištinu da vrati stanje na period pre 20. septembra, da povuče svoje do zuba naoružane formacije i da kroz dijalog sa Beogradom pronađe odgovarajuće rešenje, poručuju gradonačelnici Severne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka.

D. B.