петак, јул 12, 2024

Stoltenberg: Zabrinuti smo zbog uticaja Rusije u BiH

Slične objave

Podeli

SARAJEVO, 20. novembra 2023. – Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je nakon sastanka sa delegacijom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kazao kako je zabrinut zbog retorike podjela u našoj zemlji, ali i zbog ruskog utjecaja.

“Zabrinuti smo secesionističkom i retorikom podjele, kao i vanjskim utjecajem, posebno Rusije. To prijeti da potkopa stabilnost i oslabi reforme. Svi lideri moraju raditi na jedinstvu i moraju raditi na napretku”, istaknuo je Stoltenberg.

Zatim je govorio o podršci NATO-a Bosni i Hercegovini te nastojanjima da se dobri odnosi prodube.

“Mi smo izuzetno predani sigurnosti i stabilnosti ovom regionu. Vi znate da smo godinama tome predani jer vaša država ima značaj za cijeli region zapadnog Balkana. Stoga produbljujemo našu saradnju, naš politički dijalog i našu praktičnu saradnju. NATO štab u Sarajevu pruža podršku misiji EU Althea. Ostajemo predani uspjehu te misije i pozdravljamo produženje misije u Vijeću sigurnosti UN-a”, kazao je.

Navodi da NATO ostaje predan pružanju podrške bh. euroatlantskom putu. “Podržavamo vaša reformska nastojanja kao i paket za izgradnju odbrambenih sposobnosti. To će ojačati sposobnosti BiH da odgovori na prirodne i druge katastrofe, kao i u oblasti cyber sigurnosti”, kazao je.

Dodao je kako svaka zemlja ima pravo izabrati vlastite sigurnosne aranžmane bez umiješanosti sa strane te nas pohvalio u dosadašnjim reformama.”Želim pohvaliti BiH na uspjehu koji je postigla na svom putu ka EU”, poručio je te još jednom zahvalom završio obraćanje na kojem nisu dozvoljena pitanja novinara.

Stoltenberg je u Sarajevo stigao sinoć gdje je održao radnu večeru sa članovima Predsjedništva BiH. Nakon današnjeg sastanka sa delegacijom Vijeća ministara BiH, među kojima su bili predsjedavajuća Borjana Krišto, ministri Elmedin Konaković i Zuksan Helez te zamjenik ministra Josip Brkić, Stoltenberg planira obići i NATO bazu u Butmiru. Ranije se sastao i sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom.

(Izvor: klix.ba)