среда, јун 12, 2024

Vidosav Stevanović: Vlast u Srbiji zbir naših loših osobina

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 18. novembra 2021. (Beta) – Književnik Vidosav Stevanović izjavio je danas da je aktuelna vlast u Srbiji zbir svih naših loših osobina, navika i običaja, u neku ruku izraz našeg zajedničkog manjka sposobnosti, odgovornosti, poštenja i pameti.

Stevanović je u intervjuu za nedeljnik Novi magazin kazao da se autokratski režim uspostavlja kad previše pojedinaca ima potrebu da se oslobodi lične odgovornosti i da svoje odlučivanje prenese na nekog drugog.
“I onda stare ili nove elite stvaraju autokratu po svojoj meri, a vlast se gradi oko njegove fiktivne moći, nameće se nasiljem i propagandom, i održava strahom i obmanama”, rekao je književnik.

Upitan kakvu će Srbiju za sobom ostaviti aktuelna politička elita, Stevanović kaže “bezmalo istu kakvu je i zatekla”. “Onu koja većinski glasa za gore ljude i lošija rešenja, gotovo uvek protiv promena i modernizacije, buni se u ime koještarija i rado trpi gubitak prava, a sve ubeđena da to radi iz patriotizma, iz poštovanja prema precima i iz čiste ljubavi prema svojoj zemlji i svojim potomcima, iz urođenog slobodarstva”, rekao je.

Ocenio je da je vlast napravila državu prema svojim potrebama, oskudnu, nedovršenu i nesigurnu.

Upoređujući različite periode vlasti od 1990. do danas, Stevanović je rekao da se zadržava mnogo šta što ne valja, a ne menja upravo ono što je moralo biti promenjeno.
“Sve vreme je na delu ista utopija, ista propaganda, isti diskurs, s kratkim đinđićevskim interludijumom, ista politika koju porazi nisu oborili, samo su je učvrstili na vlasti, u javnom govoru i u svesti ljudi. I među mladima koji su mirno, bez želje za sopstvenim mišljenjem i za svojom vizijom sveta, prihvatili najtuplje i najgluplje priče svojih roditelja”, objasnio je.

Na pitanje ko je najveći protivnik aktuelne vlasti, Stevanović je odgovorio “ona sama”.
“Bahata je, neumerena u zahtevima, parazitska, nasilna i zaslepljena, politički konfuzna, psihološki rastrojena, ograničena na nekoliko propagandnih slogana, nesposobna da odgovori na zahteve vremena i da shvati kako su promene neophodne, neiventivna i nestvaralačka. Istovremeno populustička i kastinska, na rečima ugađa svima, udvara se glasačima, a u praksi hrani sve veći broj nezajažljivih usta”, istakao je.

Po njegovim rečima Srbiji je potrebna vlast drugačija od aktuelne i bolja od dosadašnjih.
“Više demokratska, manje narodnjačka i time manje koruptivna, miroljubiva umesto ratoborna i stvaralačka umesto parazitska. Ukratko, inteligentna, praktična, fleksibilna i domišljata”, kazao je on.

Da bi vlast postala takva, dodao je Stevanović, potrebno je da glasači shvate da su birači i da im podosta stvari u životu zavisi od toga kako ispunjavaju listić na izborima.
“I da se država pomoću tako izabrane vlasti rastereti tajnih službi i vojničkih pretenzija, da se oslobodi pijemontističke megalomanije i čaršijskog jednoumlja, da smanji birokratiju i zaleči partijski parazitizam, da zaista postane laička. Da odbaci sve neuspele, poražene i gubitničke politike naše stvarne zajedničke prošlosti”, rekao je Vidosav Stevanović za Novi magazin.