понедељак, април 22, 2024

ŠTA SU GOVORILI Obrad Savić – Astralna Srbija

Slične objave

Podeli

Ako neko ima nešta da izjavi protiv Srbije, neka izađe napred i da ćuti.
                                                                                    (Karl Kraus)

Obrad Savić (Foto: YouTube)

Ovih je dana nacionalni ponos poprimio futuristički prizvuk; konačno će naši, srpski stručnjaci, pustiti u pogon prvi gigantski akustički satelit na svetu. Zahvaljujući visoko sofisticiranoj tehnologiji domaće proizvodnje – Made in Serbia – ceo svet će moći da čuje, i to u direktnom radio-prenosu, uzvišenu nacionalnu denotaciju našeg »nebeskog naroda«. Dakle, prvo interplanetarno radio-difuzno preduzeće – GLAS ASTRALNE SRBIJE – ima zadatak da reklamira i širi našu narodnu Istinu. Za ovaj prvorazredni civilizacijski događaj trebalo bi predložiti da sve kosmičke stanice podese svoje slušne fantazije, svoju akustičku imaginaciju, na plemensku frekvencu. Naši su uostalom već pripremili medijski udar – premijerno će emitovati program uživo, i to pod maštovitim geslom: SRBIJA – PLANETARNI GENERATOR SREĆE. Svima će konačno laknuti: moji će najzad probiti medijsku izolaciju a galaksijom će odzvanjati očaravajući tutanj mog milog, pastoralnog, srpskog jezika.

Uostalom, u programskoj šemi GLASA ASTRALNE SRBIJE planirano je periodično gostovanje naših uvaženih akademika, inače finalista emisije »Znanjeimanje«. Svetu će povremeno saopštavati svoja najnovija naučna otkrića; pri tom se predviđa da će naši neprijatelji doživeti informativni infarkt. Jedva čekam da oslušnem njihova hladna srca kada »beogradski lingvistički krug« i »južnomoravska semiološka škola« obelodane vest kako je upravo božji, sveti jezik, prirodni jezik mog »nebeskog naroda«. Jer, u poređenju s drevnim, svetskim jezicima, naš domaći, srpski jezik je, objektivno govoreći, ne samo najbogatiji već i najstariji. Naš domaći jezik je apsolutno poznat, ali to još niko ne zna jer se nije raščulo. Stoga je naročito osetljiv i ništa manje značajan naučni zadatak naše teorijske mladosti iz Akademije da konačno obelodani dugo skrivano antropološko otkriće, po kome je, da se najzad zna, pored Hrista, i sam Buda bio Šumadinac, naše gore list.

Muzički deo programa GLASA ASTRALNE SRBIJE standardno će počinjati »Svetosavskom himnom«, koju će za međunarodni auditorijum interpretirati, naširoko slavni, prvaci Milanske skale – »Brothers Bajić«. U intermecu će gostovati naše estetizirane dive, Lepa Lukić, Lepa Brena, Lepa Lana, itd., novokomponovane solistkinje »Kola srpskih sestara«. Ove muzičke sirene su već posredstvom »pravoslavnog folka« srpsku muziku učinile svetskom muzikom. U poređenju sa »zvucima rodnog kraja«, tom »muzikom miliona«, čak i jedan Betoven deluje kao anonimni provincijalac. Umesto »Devete« svet će se uskoro naslađivati samo našom, srpskom, izvornom simfonijom – »Kraj izvora dva putića«.

»Vreme radoznalosti« će predstavljati posebno važan, politički deo programa GLASA ASTRALNE SRBIJE, koji je u celini rezervisan za direktan prenos sednica Skupštine Srbije. Ceo svet će moći da vidi, i to iz prve ruke, kako su naši narodni poslanici izmislili univerzalan jezik političkog saobraćanja. Naime, na monitoru će se direktno ekranizovati kristalno čist jezik skupštinskih debata – jezik koji je posebno blizak nepismenima. Tu nema šta da se govori, sve je jasno, samo otvorite oči i pogledajte kako politički argumentiše kreativni »body language«. Govor tela poprima onu naročito nemu, diplomatsku ekspresivnost kod onih poslanika koji se, onako narodski, keze, zevaju, hrču, stenju, mumlaju, podriguju, zvižde, arlauču, grickaju čačkalice, kopaju po nozdrvama, mljackaju slince itd. To je nema slika proročanstva na srpskom jeziku, nacionalni esperanto! Ove godine nam ne gine Nobelova nagrada za humanističke nauke; ko još ima tako inovatorsku Skupštinu kao što je ova naša, srpska?

Na pritisak Vladinog kabineta, GLAS ASTRALNE SRBIJE je morao da uvede stalni kontakt program »tele-apel« kako bi, bar delimično, ispunio predsednikovu nostalgiju za njegovim »nebeskim narodom«. Neka svet vidi šta je neposredna, direktna demokratija, face to face; dok se, recimo, predsednik brije, građani će moći da telefoniraju i da iz prve ruke dobiju ažuriranu informaciju o devizama, penzijama, platama, cenama, nepostojećem ratu, fantomskim granicama, novoj Jugoslaviji itd. Pri tom, telefonski impulsi se ne plaćaju – naša demokratija nema cenu.

Na predlog krugova bliskih Patrijaršiji, radio-reporter GLASA ASTRALNE SRBIJE mogao bi se povremeno uključivati sa terena. Tako će svet moći da čuje huku miliona, koji pred crkvama revnosno čekaju da se upišu u Pravoslavlje. Zadocnela masovna krštenja su zapravo inicijalni obred nacionalnog kloniranja. Ko još ne bi poželeo da bude overeni pripadnik »nebeskog naroda«? Gužve su naravno suvišne, svaki će pravoslavni pripravnik biti primljen na Srpski zadatak. Nacija se platonski umnožava – gde nam je kraj.

Emisija »Putevima kulture« namenjena je mentalnoj gimnastici, srpski moždani aerobik; uz zvuke frule, mogu i gusle, naši plemenski vračevi će uvežbavati jezik nade i budućnosti. Čisto gimnasticiranje profetskog futura! Svet nas ljubomorno mrzi, vele sveti pastiri srpskog »stada«, jer nam zavidi na blistavoj prošlosti. Sve su uši već načuljene da čuju ovu muziku budućnosti. Srpski vidovnjaci su poput razrokih proroka – gledaju unazad kada objavljuju budućnost. Ko bi još mogao da razume ovu temporalnu šizofreniju, vremensku epilepsiju u past-tensu! Ko je uopšte pre nas živeo primitivnu akumulaciju vremena, buduću prošlost! Srbija je zemlja sasvim realizovane prošlosti, ostvarene utopije. Astralna Srbija je već sada satelit planete Zemlje – prvorazredno nebesko čudo. Moja otadžbina obavlja neku vrstu džinovske hlorofilne funkcije u korist celog čovečanstva. Svet je prepun dirljivih pokušaja aklimatizacije na moju domovinu – Srbijo, ostani ponosita, ne daj im se!

Zabavni deo programa GLASA ASTRALNE SRBIJE »Veselo veče« namenjen je opštenarodnoj radosti; glavni protagonist su narodne mase, kolektivni glumac u fazi delirija. Najzad će frigidni Okcident upoznati kreativnu energiju našeg nacionalnog spektakla. U poređenju sa tajfunskom snagom našeg narodnog vašarišta, Zapad nalikuje na sterilni povetarac, lahor u prazno. »Veselo veče« skoro nesvesno dokazuje kako je Astralna Srbija razdragana zemlja nade, poleta i ubrzanja – prava domovina speeda; kosmički akcelerator smeha. Proslava novog milenijuma će morati da bude u duhu naše blistave šale – neka Evropa ne misli kako su u Srbiji nastanjeni Sumorni Tropi.

Vremenska prognoza će se podjednako emitovati kako za područje nove Jugoslavije tako i za sve srpske krajine, širom sveta. Za nas, astralne Srbe, zima je patetičan događaj! Lokalni meteorolozi izdašno najavljuju uzavrelu tropikalizaciju; ekvator se seli u Srbiju – postaćemo zemlja sunčane ekstaze. Oni koji nas ne razumeju neka poput prozirnih stalaktita umru u kristalnim i zaleđenim formama. Njima će naš barometar reprizirati novo ledeno doba – to je naša humanistička hibernizacija, zaleđena ljudskost. Ko još može da odoli čarima našeg ekološkog romantizma, nultom stepenu klimatskog sentimentalizma! Kako bi bilo divno videti sunce iz profila!

Astrološki stubac našeg, interplanetarnog radija najavljuje kako su nam čak i zvezde naklonjene. Uskoro ćemo otvoriti prvu svetsku kliniku za »horoskopski lifting«. Svako će moći da se podvrgne astrološkoj hirurgiji i da po vlastitoj želji menja nebo, znak, čas rođenja. Prava smo zemlja zodijačkog ringišpila, horoskopske vrteške. Ushićen sam, samo će naši umeti da presađuju nove horoskopske znakove – ASTRALNA SRBIJA je doista prava klinika za novu sudbinu. O zodijače, hvala ti.

(Druga Srbije – deset godina posle 1992-2002)