недеља, април 21, 2024

Šta ne smete da radite u kući dok je oluja

Slične objave

Podeli

Nijedno mesto napolju nije bezbedno tokom superćelijske oluje, međutim, i ako ste kod kuće i pratite razvoj situacije kroz prozor – neke stvari ne biste smeli da radite.

Ne bi trebalo da gledate kroz prozor kako besni oluja, treba se držati podalje od prozora, vrata, terase… Ne treba da radite ništa što podrazumeva direktan kontakt sa strujom ili vodom, a Centri za kontrolu i prevenciju bolesti daju čitav spisak onog što treba izbegavati u slučajevima ekstremnih vremenskih prilika kao što je superćelijska oluja.

Izbegavajte vodu. Nemojte se kupati, tuširati, prati suđe ili imati bilo kakav drugi kontakt sa vodom tokom grmljavine jer grom može proći kroz vodovodne instalacije zgrade. Rizik od udara groma kroz vodovod može biti manji kod plastičnih cevi u odnosu na  metalne, ali najbolje je izbegavati svaki kontakt sa vodovodom i tekućom vodom tokom oluje kako biste smanjili rizik od udara.

Ne dirajte elektronsku opremu. Nemojte koristiti ništa što je priključeno na električnu utičnicu – uključujući računare, laptopove, mašine za pranje i sušenje veša, šporet, usisivač… Grom može da putuje kroz električne sisteme, sisteme za radio i TV prijem, bilo koje metalne žice ili šipke.

Izbegavajte prozore, vrata, terase i beton. Držite se dalje od prozora i vrata i klonite se terase. Nemojte ležati na betonskim podovima i ne naslanjajte se na betonske zidove tokom grmljavine. Grom može da putuje čak i kroz metalne žice ili šipke u betonskim zidovima ili podovima.

Ne koristite telefone sa kablom. Telefoni sa kablom nisu bezbedni za korišćenje tokom grmljavine. bezbedno je koristiti bežične ili mobilne telefone.

Ana Kalaba (Nova.rs)