субота, јун 22, 2024

Srbija – zemlja jeftine radne snage

Slične objave

Podeli

BEOGRAD ( Beta ) – Udruženi sindikati Srbije “Sloga” saopštili su danas da najava aktuelene vlasti o povećanju minimalne zarade za oko 2.000 dinara mesečno nastavak unižavanja srpskih radnika u zemlji jeftine radne snage.

“Iako bi minimalnu cenu rada do 15. septembra trebalo da dogovaraju reprezentativni sindikati, Vlada Srbije i Unija poslodavaca, to se neće ni ovoga puta dogoditi, jer će “minimalac” doneti Vlada Srbije, a po prethodnoj odluci jednog čoveka, Aleksandra Vučića”, navodi se u saopštenju.

“Sloga” je pozvala čelnike “UGS” Nezavisnost” i Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) da “prestanu da izigravaju sindikalne marionete u Socijalno-ekonomskom savetu (SES) i da zarad svojih, pre svega ličnih benefita drže srpske radnike u stanju ropstva, siromaštva i nemaštine”.

Ističe se da će se “u suprotnom, nastaviti sa podmuklim davanjem legitimiteta unižavanju srpskih radnika na najogavniji način i pokazati da su im mesta u raznim upravnim i nadzornim odborima važnija od interesa onih koje bi trebalo da zastupaju, zbog čega će jednoga dana morati da odgovaraju svi oni koji su se okoristili takvim položajima”.

“Dosta je priče i jadikovanja o radniku osuđenom da živi u mentalnoj konfuziji, primoranog isključivo da prodaje sebe pod pretnjom gladi i neimaštine”, navela je “Sloga”.

U saopštenju su dodaje da će taj sindikat pojačati pritiske i napore da se svuda i na svakom mestu delegitimizuje “lažni socijalni dijalog” i da se o visini cene rada ubuduće isključivo razgovara i pregovara u duhu realnosti potrošačke korpe i uvažavanja potreba sveta rada.