среда, мај 22, 2024

Srbija i Azerbejdžan osnivaju savet za strateško partnerstvo

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 23. novembra 2022. (Beta) – Predsednici Srbije i Azerbejdžana Aleksandar Vučić i Ilham Alijev su danas u Beogradu potpisali Memorandum o osnivanju saveta za strateško partnerstvo dve države.

Vučić je rekao da su prethodno imali odlične razgovore o raznim temama, uključujuući i energetiku, naglasivši da dve države imaju “mnogo zajedničkog”. Naveo je da tu spada da obe “nepokolebljivo čuvaju svoj teritorijni integritet” i međusobno se pomažu u međunarodnim forumima.

Vučić je rekao da je Alijev iskreni prijatelj Srbije, te dodao da obe države poštuju povelju UN i medjunarodne pravne norme. “Naše odnose sa Azerbejdzanom od danas podižemo na jedan novi nivo”, kazao je Vučić

Izrazio je očekivanje da će uskoro posetiti Baku i da će, kako je kazao, “strateško partnerstvo koje smo inaugurisali” biti produbljeno konkretnim dogovorima i sporazumima.

Kazao je ida je sa Alijevim razgovarao o saradnji dve države u oblasti energetike  jer je, kako je podsetio Azerbejdžan je “velesila u proizvodnji i izvozu gasa”. Rekao je i da Azerbejdžan više od polovine izvoza gasa plasira u države EU, te dodao da Beograd zato radi na uspostvaljanju interkonektora izemđu Srbije i Bugarske.

“Razgovarali smo i o transmisiji elektrilen energije, pošto se pravi veliki evropski projekat koji spaja Azerbejdžan, Rumuniju i Madjarsku”, kazao je on. Najavio je i da će Srbija razgovarati sa evropskim partnerima da se priključi tom projektu koji , kako je objasnio, podrazumeva izradu “podvodnog kabla ogromne snage ispod Crnog mora”.

Prema njegovim rečima, namera Srbije je da domaću transmisionu mrezu veže za rumunsku ili madjarsku da bi mogla da, u budućnosti garantuje punu energetsku sigurnost svojim gradjanima i privredi. Kazao je da je sa sagovornikom razgovarao i ” o nestašici djubriva” kao i o vojno terhničkoj i saradnji u oblasti poljoprivrede.

Napomenuo je i da je “sada je Alijev neverovatno popularn u Evropi”, te dodao da “ranije nisu imali vremena za njega”. “Sada kako im je potreba gas, sada ga mnoge vole, malo sam ljubomaran jer mene zove samo da me lupe po glavi oko Kosova”, rekao je Vučić.

U Palati Srbija su i predstavnici dveju vlada potpisli više drugih bilateralni sporazuma i memoranduma: o readmisiji, socijalnoj sigurnosti, promociji izvoza i investicija.