петак, април 12, 2024

Srbi sa Kosova traže razgovor sa patrijarhom

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 10. februara 2023. (Beta) – Nekoliko nevladinih organizacija sa Kosova danas je zatražilo od poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Porfitija da ih primi jer se “izgleda iznedrila jedna elita u našem narodu koja je spremna da se povinuje gospodarima ovog sveta i da zaboravi žrtvu svetog kneza Lazara i glavu Lazarevu zameni za strane investicije”.

“Svi smo obavešteni da se tajno, po mraku nešto pregovara, a da mi ne znamo šta… Mi smo sasvim sigurni da se rešavanje sudbine naše države, crkve i naroda po tajnim sastancima, dogovorima i domunđavanjima, po nas ne može dobro završiti”, naveli su potpisnici pisma koje su dostavili patrijarhu Porfiriju kao “svom arhipastiru”, navodeći da bi voleli da razgovaraju sa njim gde god da odredi.

Pismo su potpisali predsednik Srpskog nacionalnog foruma, iz Gračanice, Momčilo Trajković, predsednik Pokreta za odbranu Кosova i Metohije, iz Кosovske Mitrovice, Nebojša Jović i predsednik Pokreta “Otadžbina”, iz Кosovske Mitrovice, Slaviša Ristić.

Oni su u pismu naveli da će srpske države, Srba pa i Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji ubrzo nestati, ukoliko se danas vlast u državi Srbiji povinuje volji svetskih moćnika.

“Proces stvaranja Velike Albanije, kako se jasno vidi ulazi u odlučujuću fazu. Poznato je kako su srpski narod i srpska crkva prošli u bilo kojoj varijanti Albanije, tako da nemamo nikavih iluzija kako bismo prošli i u Velikoj. Mogli bismo proći samo gore, jer se u ovoj fazi udara na samu kolevku naše države i crkve”, poručili su potpisnici pisma.