четвртак, јул 25, 2024

SPN pozvana na sednicu EP

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 1. februara 2024. (Beta) – Predstavnici koalicije Srbija protiv nasilja dobili su poziv da prisustvuju sednici Evropskog parlamenta (EP) 8. februara, kada je na dnevnom redu usvajanje rezolucije o nedavnim izborima u Srbiji, objavio je list Danas.

Poziv, u koji je Danas imao uvid, potpisala je Viola Fon Kramon, evroposlanica iz političke grupe Zeleni i izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo.

Na sednici pod nazivom “Srbija – demokratija na raskrsnici” poslanici treba da usvoje rezoluciju o neregularnostima na decembarskim izborima u Srbiji.

“Diskusija na panelu biće prilika da otvorimo dijalog o trenutnom stanju demokratije u Srbiji i da razmotrimo izazove posle 17. decembra. Želela bih da naglasim važnost napora koje EP preuzima u očuvanju demokratije u Srbiji”, navela je Fon Kramon u pozivu.

U pozivu se navodi i da Evropski parlament igra ključnu ulogu u podsticanju demokratskih vrednosti, ljudskih prava i vladavine prava u Srbiji i na celom Zapadnom Balkanu.

Koalicija “Srbija protiv nasilja” odrediće na sutrašnjem sastanku ko će je predstavljati na sednici Evropskog parlamenta 8. februara, navodi Danas.

Glasanju o rezoluciji prethodnile su debate evroposlanika o Srbiji na plenarnom zasedanju i u Spoljnopolitičkom odboru (AFET). Na plenarnoj sednici 17. januara, poslanici su izneli oštre kritike, navodeći da su izbore obeležile ozbiljne neregularnosti.