петак, јун 21, 2024

Španija, Norveška i Irska priznale Palestinu

Slične objave

Podeli

MADRID, 28. maja 2024. (Beta-AFP) – Španska vlada danas je na sastanku usvojila ukaz kojim se zvanično priznaje država Palestina, objavio je portparol vlade Pedro Sančes.

U kratkoj izjavi jutros uoči zvanične odluke vlade španski premijer Sančes ocenio je da to priznanje, koordinisano sa Irskom i Norveškom, predstavljaju “neophodnost” za “postizanje mira” između Izraelaca i Palestinaca.

Španija, Irska i Norveška danas zvanično priznaju palestinsku državu, što Izrael osuđuje kao nagradu Hamasu za više od sedam meseci rata u Gazi.

Tri evropske zemlje veruju da njihova inicijativa ima snažan simboličan uticaj koji će po svoj prilici ohrabriti druge da slede njihov primer.

Priznanje Palestine su prošle nedelje pojedinačno objavili premijeri te tri zemlje, a danas to čine  zvanično zajedno.

Irski premijer Sajmon Haris rekao je danas pred sastanak svog kabineta na kome će se formalno objaviti odluka o priznavanju Palestine, da je to “važan trenutak koji šalje signal svetu da kao zemlja možete da preduzmete praktične akcije da pomognete da se održi u životu nada za rešenjem sa dve države u vreme dok nažalost drugi nastoje da ga bombama pošalju u zaborav”.

Norveški ministar spoljnih poslova Espen Bart Eide rekao je u saopštenju da je više od 30 godina Norveška bila jedna od zemalja koja se najviše zalagala za palestinsku državu.

“Danas kada Norveška zvanično priznaje Norvešku kao državu predstavlja međaš u odnosima Norveške i Palestine”, rekao je Eide.

Norveška, koja za razliku od Španije i Irske nije članica EU ali se često usaglašava sa njenom spoljnom politikom, predala je diplomatske dokumente palestinskoj vladi tokom vikenda uoči zvaničnog priznanja.