петак, јул 19, 2024

Snijeg izazvao kaos na cestama kod Splita

Slične objave

Podeli

JAKE snježne oborine zahvatile su splitsko zaleđe, osobito područje iza Klisa i Mosora. Temperatura zraka je oko 0, a pada jak snijeg, što stvara sve veće probleme u prometu, piše Dalmacija Danas.

Osobito veliki problemi nastaju u područjima iznad 300 metara nadmorske visine, a najviše snijega trenutno je na cesti između Dugopolja i Muća. Na Kočinjem brdu i na području Konjskoga nekoliko kamiona i autobusa se zaglavilo u snijegu.

“Obzirom da u ovom trenutku u nekim dijelovima Splitsko-dalmatinske županije pada snijeg i to posebno na području Dugopolja, obavještavamo vozače da su na cestama D1 i D56 su u ovom trenutku nastupili su zimski su uvjeti. Upravljanje vozilima u ovakvim uvjetima je otežano, stoga pozivamo vozače na dodatan oprez, upućujemo ih da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cesti, te da koriste zimsku opremu.  Policijski službenici su na terenu i obavljanju nadzor prometa.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje kako je zimska oprema obavezna u trenutku kada na prometnicama nastupe zimski uvjeti, točnije kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu.

Obzirom da su kolnici u ostalim dijelovima Splitsko-dalmatinske županije mokri,  savjetujemo sve vozače da poštuju ograničenja brzine te da vožnju prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti”, piše policija.

Došlo i do prometne nesreće

“Oko 10:40 sati na cesti D1, ispod tunela Mihovilović,  dogodila se prometna nesreća sudar dva osobna vozila radi čega je došlo do prekida prometa prema Splitu. Policijski službenici su na izišli na mjesto prometne nesreće te je uslijedilo uklanjanje vozila te je cesta prohodna za promet uz policijsko usmjeravanje i regulaciju. Pozivamo vozače na strpljenje i dodatan oprez te pridržavanje mjera zimskih uvjeta na cestama.

Nadalje, cesta D56, predio Kočinje brdo, u ovom trenutku je zatvorena za promet zbog teretnih vozila koja se nalaze na cesti i ne mogu dalje prometovati”, javlja policija.

Izvor: index.hr