понедељак, мај 27, 2024

Sindikati javnih komunalnih službi protiv osnivanja novih preduzeća

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 28. septembra 2022. – Oko hiljadu članova sindikalnih organizacija beogradskih javnih komunalnih službiI okupilo se jutros ispred Skupštine grada Beograda na Trgu Nikole Pašića kako bi izrazli protest protiv osnivanja novih preduzeća.

„Sindikati traže da se skinu tačke dnevnog reda koje se odnose na otvaranje novih javnih firmi zato što se one paralelno otvaraju, odnsno jer već postoje, kao i poštovanje kolektivnog ugovora“, izjavio je novinarima sekretar Samostalnog sindikata GSP Beograd, Nenad Nešić.

Sindikalci GSP, Vodovoda, Gradskog zelenila i drugih javnih gradskih preduzeća smatraju da su gradonačelnik i zamenik gradonačelnika krivi za trenutnu situaciju u javnim preduzećima.Sindikati zaposlenih u komunalnim delatnostima u Beogradu okupili su se ispred Skupštine grada neposredno pred početak sednice kako bi skrenuli pažnju odbornicima da Gradu nisu potrebna nova komunalna preduzeća.

Mediji su pre početka današnje sednice objavili da je planirano osnivanje novih preduzeća koja bi se u gradu bavila održavanjem parkova, kao i naplatom javnog saobraćajnog prevoza, iako već postoje firme koje se time bave decenijama.”više od 100 godina”, stoji u pismu koje su Samostalni sindikat Srbije i UGS Nezavisnost pre sednice uputili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, tražeći od njega da reaguje.

Foto: portalforum.rs

Za sada je poznato da je zbog namere koalicionih partnera u gradskoj vlasti (SNS i SPS) da osnuju navedena preduzeća reagovao jedino Građanski demokratski forum (GDF), predstavkom koju je jutros odbornicima uputio predsednik ove organizacije Zoran Vuletić.

“Osnivanje novog preduzeća za upravljanje parkovima je nezakonito. Ideja predsednika Aleksandra Šapićada osnuje novo preduzeće koje ima samo direktora i službu za marketing je potpuno besmisleno”, navodi Vuletić, dodajući da je u krajnjem ishodu u – sumniiva. Očito je ideja da to novoosnovano preduzećeza održavanje parkova treba da angažuje JKP Zelenilo koje u Beogradu održava parkove skoro čitav vek, osnovano 1929. godine.

Ovo preduzeće se očigledno osniva da bi se izdavali javni prostoriu parkovima za restorane, kafiće, tematske parkove, fitnes centre i sportske klubove. “Zbog svega ovoga pozivam odbornike Skupštine grada da ne glasaju za ovu skandaloznu i protivzakonitu odluku, a ukoliko je i pored svega usvojite osporavaćemo je pred nadležnim sudovima”, istakao je Vuletić.

D. B.