четвртак, јул 25, 2024

SDA Sandžaka: Srbija da glasa za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Slične objave

Podeli

NOVI PAZAR, 22. maja 2024. (Beta) – Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka pozvala je danas delegaciju Srbije da na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija glasa za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Iz te partije su poručili da politika koja je dovela do genocida nad Bošnjacima u Srebrenici “mora biti adekvatno osuđena na njenom izvoru, a ostvarena politička dobit poništena” da “nove generacije ne bi snosile odgovornost za zločine koje je neko počinio u njihovo ime”.

“Polazeći od činjenice da su srpske oružane snage počinile genocid nad Bošnjacima u Srebrenici – kako stoji u presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde, usvajanje ove rezolucije je obaveza Srbije da bi nove generacije mogle u miru da grade svoju srećnu sadašnjost i sigurnu budućnost”, saopštili su iz SDA Sandžaka.

Generalna skupština UN glasaće sutra o rezoluciji kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici i osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Nacrt Rezolucije o Međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici uvršten je u dnevni red 82. Plenarnog sastanka pod tačkom Kultura mira u 16.00 po srednjoevropskom vremenu.

Uz predlagače Nemačku i Ruandu, sponzori rezolucije su: Albanija, Andora, Australija, Austrija, Bangladeš, Belgija, BiH, Bugarska, Čile, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Holandija, Hrvatska, Irska, Island, Italija, Jordan, Kanada, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malezija, Maršalska Ostrva, Mikronezija, Norveška, Novi Zeland, Poljska, SAD, Severna Makedonija, Slovenija, Švedska, Turska, Velika Britanija i Vanuatu, navodi se u nacrtu dokumenta.