петак, јун 21, 2024

Andrija Mandić građanima Crne Gore nije čestitao Dan državnosti

Slične objave

Podeli

PODGORICA, 22. maja 2024. (Beta) – Predsednik Skupštine Andrija Mandić jedini od najviših državnih funkcionera Crne Gore nije građanima čestitao Dan nezavisnosti proslavljen 21. maja, na dan kada su građani na referendumu 2006. godine odlučili da Crna Gora izađe iz Državne zajednice sa Srbijom i da tako obnovi nezavisnost.

Praznik su čestitali predsednici Republike i Vlade, ministri, potpredsednici Skupštine, ali ne i Mandić koji je 2006. godine bio jedan od čelnika bloka koji se uprkos odluci na referendumu i dalje zalagao za zajedničku državu sa Srbijom.

Mandić je krajem decembra prošle godine u Beogradu kao predsednik Skupštine Crne Gore bio na proslavi izborne pobede koalicije predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Pod jakim pritiskom javnosti je početkom ove godine odustao od odlaska na proslavu Dana Republike Srpske, neustavnu u BIH, ali je potom mimo državnog protokola ugostio u kabinetu predsednika Skupštine u Podgorici predsednika tog bosansko-hercegovačkog entiteta Milorada Dodika.

Bio je i na proslavi Dana državnosti Srbije, čestitao Dan Republike Srpske i u svoj kabinet postavio zastavu Srbije.

Deo javnosti je oštro kritikovao te njegove postupke kao nedržavničke jer je on na jednoj od najvažnijih državnih funkcija – predsednik je zakonodavnog doma.

Zamera mu se što produbljuje podele u društvu i zastupa interese politike koju personifikuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.