недеља, јул 21, 2024

SDA Sandžaka pozvala Skupštinu Srbije da usvoji Rezoluciju o Srebrenici

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 9. jula 2024. (Beta) – Narodni poslanici Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Selma Kučević i Ahmedin Škrijelj predali su na usvajanje Skupštini Srbije Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i pozvali Skupštinu da je usvoji.

Rezolucijom se najoštrije osuđuje “genocid počinjen nad bošnjačkim narodom u Srebrenici jula 1995. godine, te se u skladu sa Rezolucijom koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija, 11. juli proglašava za Dan sećanja”.

Naglašava se poštovanje presuda međunarodnih sudova koji su nepobitno utvrdili da se u Srebrenici desio genocid i to da će se adekvatno kazniti svi oni koji negiraju genocid i veličaju ratne zločince koji su proglašeni krivim pred međunarodnim sudovima.

Usvajanjem ove Rezolucije Skupština Srbije napraviće ispravan korak ka stvaranju trajnog stabilnog mira u regionu i skinuti odgovornost sa novih generacija za zločine koje je neko počinio u njihovo ime“, saopštila je SDA.

Dodala je da je predlog Rezolucije, koja je u skupštinu stigla 3. jula, prosleđen i ambasadama zemalja Kvinte (Sjedinjene Američke države, Italija, Nemačka, Velika Britanija i Francuska). Predlog je, kako je saopšteno, potpisom podržao i narodni poslanik Šaip Kamberi ispred Partije za demokratsko delovanje.