петак, април 12, 2024

Savez logoraša BiH pozvao Dačića da poseti ratne logore za Bošnjake

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 3. avgusta 2023. (Beta) – Savez logoraša u Bosni i Hercegovini (BiH) uputio je poziv i otvoreno pismo ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću da tokom sutrašnje posete Prijedoru bude njihov gost i da mu pokažu logore u kojima su tokom rata srpske snage na području tog grada držale zarobljene Bošnjake.

Dačić je pozvan da poseti logore Trnopolje, Omarsku i Keraterm, kao i grobnice logoraša Tomašicu i Kevljane i da ga upoznaju sa “čovekom sa žice” Fikretom Alićem.

U otvorenom pismu logoraši su podsetili Dačića da je 2019. godine u jednoj TV emisiji na, kako su naveli, vrlo neprimeren način negirao postojanje koncentracionih logora u Prijedoru, postojanje logoraša, a samim tim i ratne zločine počinjene u ovom gradu nad nesrpskim stanovništvom, koje su počinili Vojska i MUP RS.

U otvorenom pismu su dodali da će Dačića, koji će zajedno sa delegacijom Srbije sutra u Prijedoru prisustvovati Danu sećanja na stradale i prognane Srbe iz Hrvatske tokom akcije Oluja, upoznati sa “osnovnom statistikom ratnih zločina sistematski izvršenih u Prijedoru nad stanovnicima opštine, Bošnjacima i Hrvatima”.

Dodaje se da je Prijedor prva lokalna zajednica u BiH po “obimu počinjenih ratnih zločina, po broju masovnih grobnica, po broju koncentracionih logora smrti, po broju sudskih predmeta na međunarodnim i domaćim sudovima i, na kraju, po broju potvrđenih presuda za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima u ovom gradu”.

Iz Saveza logoraša u BiH navode da je u Prijedoru do sada evidentirano 3.176 žrtava nesrpske nacionalnosti, među njima 102 dece i 256 žena i da taj broj nije i konačan.