уторак, јул 16, 2024

Šanse za budućnost

Slične objave

Podeli

Piše: Nikola Samardžić

Povratak Severne Makedonije u zamišljeni svet Aleksandra Makedonskog, zapravo u rusko-bugarsku zonu uticaja, jedna od zaostavština odlazeće nemačke kancelarke.

Tekuća gasna kriza, i sve gasne krize u toku poslednjih 15 godina, opomena je, da je nemačka istočna politika bila ne samo generisana političkom korupcijom i nelegitimnim interesima, nego i štetna za budućnost EU, dok je otvarala put malignim uticajima Rusije i Kine u Jugoistočnoj Evropi, od Atine do Budimpešte.

Neuspeh socijalističke koalicije u Severnoj Makedoniji nastupio je nakon razdobja smirivanja i političke tolerancije, koji je ipak ostalo bez reformskih zahvata i evropske perspektive.

Odsustvom političkog dogovora o integraciji cele Jugoistočne Evrope, a Berlinski proces bio je samo fasada popuštanja pod pritiscima Rusije i Kine, EU se zatekla pred iskušenjima koja prevazilaze ukupan potencijal i značaj regiona.

Cena evropskog neuspeha u ovom trenutku prevazilazi imaginarnu cenu ulaganja u integraciju ostatka bivše Jugoslavije, koja podrazumeva reforme u celoj Jugoistočnoj Evropi kojima bi EU obezbedila stratešku i institucionalnu sigurnost pred izazovima ruskih, kineskih i turskih uticaja.

Ti uticaji su, između ostalog, proizveli migrantsku krizu i utisnuli korupciju u dubine političkih praksi, ne samo očigledno zaostalog regiona, nego i najrazvijenijih evropskih sistema.

Verovatno je neobično zalaganje za EU dok je EU u raskoraku sa samom sobom.

Međutim, nastojanje Vučićeve koalicije, radikali-socijalisti-Jul, da iskoreni svaku relevantnu evropsku snagu možda bi bilo važno podsećanje, zašto su EU i SAD naše velike šanse kojima i dalje raspolažemo, u onoj meri u kojoj su razum i odgovornost i dalje elementi političke realnosti.

Uveren sam, da je ta realnost prisutnija u stvarnom životu, poslovima i perspektivama za budućnost od medijskih kampanja spinovanja, trovanja i zaglupljivanja.

Vučić je upravo računao na taj manjinski deo javnosti, a pro-EU javnost je jedina stvarna opozicija, kad je nudio projekat malog Šengena, potom i Otvorenog Balkana.

U kontekstu te zamisli stradala je vladajuća koalicija u Severnoj Makedoniji koja je pristala na Vučićevu kampanju čija je stvarna namera da izuzme region iz procesa EU integracije budući da je prešao otvoreno u službu prljavog, korupcionaškog kineskog kapitala i ruske neosovjetske imperijalne politike.

Nimalo slučajno, Vučić je odmah nakon početka promene vlasti u Severnoj Makedoniji zapretio oružanom intervencijom na Kosovu.

Ulazak u Šengen, EU i NATO jedini je put da sa zaustavi političko, ekonomsko, demografsko i kulturno razaranje koje se prenosi i na susedstvo.

Projekat Srpskog sveta u sebi sadrži sve maligne, bolesničke ideje, poruke i mehanizme koji su već uništili stvarni srpski svet u procesu nasilnog raspadanja Jugoslavije.

Nacionalna politika uspešna je samo kad uvažava integritet svake jedinke, dok otvara prostor slobode pre svega za one koji se s njom ne žele poistovetiti.

Zato je evropska ideja moćnija od svoje trenutne realizacije. Ovdašnja stvarnost tome je u svakom smislu suprotna.

(Danas)