понедељак, јул 22, 2024

“SafeJournalists” osudio pretnje redakciji lista Danas

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 23. aprila 2022. (Beta) –  Regionalna mreža “Bezbedni novinari” (SafeJournalists) osudila je danas pretnje smrću novinarima dnevnog lista i portala Danas i upozorila da je to šesti napad na novinare u Srbiji u prethodnih nedelju dana.

Redakcija Danas objavila je kasno sinoć da je putem mejla i društvenih mreža primila “uznemirujuće pretnje smrću, klanjem, silovanjem” zbog objave u štampanom izdanju i na Instagramu sa citatom Mahatme Gandija, “Istina a ne Bog”.

Iz Danasa su naveli da su pretnje prijavili policiji i tužilaštvu a predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), člana mreže Safejournalist, Željko Bodrožić ocenio je da su te pretnje “još jedan pokazatelj do čega dovodi targetiranje i kampanje koje se vode protiv kritički orijentisanih medija”.

“List Danas je često meta različitih vrsta pritisaka i napada, ali ove poslednje u nizu pretnje su zastrašujuće, posebno imajući u vidu da se sve dešava tokom verskih praznika. Apelujemo na sve građane a posebno na političke aktere da se suzdržavaju od retorike koja u društvu produbljuje ovakve strasti i vodi ka ovako strašnim pretnjama”, naveo je Bodrožić.

Po evidenciji NUNS, u Srbiji su u prethodnih nedelju dana napadnute prostorije Mađarske medijske kuće u Subotici, a tri puta su napadani i prećeno je novinarima televizije N1 i ekipa portala Nova.rs.

“Budući da su se svi incidenti dogodili neposredno pre uskršnjih praznika u Srbiji, a poslednji slučaj ima versku konotaciju, NUNS apeluje na građane da se uzdrže od dela koje nisu u duhu pravoslavlja, niti bilo koje druge religije zastupljene u našoj zemlji. To bi svakako trebalo da bude praksa bez obzira na verski kalendar”, piše u saopštenju.

Mreža SafeJournalists pozvala je nadležne institucije u Srbiji da osiguraju bezbednost novinara i kazne odgovorne za pretnje i najavila da će o tom slučaju obavestiti “relevantne nacionalne i medjunarodne zainteresovane strane”.

Mreža okuplja više od 8.200 novinara na Zapadnom Balkanu a pored NUNS, članovi su i Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženja novinara Kosova i Sindikat medija Crne Gore.