среда, мај 29, 2024

SAD uvele sankcije Putinovim ćerkama

Slične objave

Podeli

VAŠINGTON, 7. aprila 2022. (Beta) – SAD su uvele sankcije protiv dve ćerke ruskog predsednika Vladimira Putina, o kojima se u ruskoj i međunarodnoj javnosti jako malo zna, dok američko Ministarstvo finansija tvrdi da veliki delom Putinovog ličnog bogatstva upravljaju upravo članovi njegove porodice.

Obe ćerke su iz Putinovog braka sa Ljudmilom Putinom, bivšom stjuardesom ruskog Aeroflota sa kojom se oženio 1983. i od koje se razveo tri decenije kasnije, prenosi američki Nacionalni javni radio (NPR) iz Vašingtona.

Starija ćerka, Marija Vladimirovna Voroncova poznata je pod nekoliko imena, udato prezime joj je Fasen po suprugu Joritu Jostu Fasenu,  holandskom biznismenu koji je, kako navodi Bi-BI-Si (BBC) svojevremeno radio za ruski Gasprom. Veruje se da su se njih dvoje razveli. Često je zovu i Marija Putina.

Marija Voroncova, rođena 1985. godine, pedijatrijski je endokrinolog i genetičar, navodno radi u Centru za endokrinološka istraživanja u Moskvi, iako je, kako navodi BBC, jedini lekar u tom centru čija slika nije na sajtu institucije. Ona je bila i predsednica Ruskog udruženja mladih endokrinologa. Govori engleski, nemački, francuski i holandski.

“Voroncova vodi programe koje finansira država i koji su dobili milijarde dolara iz Kremlja za genetska istraživanja, a koje lično nadgleda Putin”, saopštilo je američko ministarstvo finansija.

Voroncova se bavi i biznisom, a po navodima BBC suvlasnica je kompanije koja je “učestvuje u realizaciji najveće privatne investicije u ruskom zdravstvu”.

Mlađa ćerka Katerina Vladimirovna Tihonova rođena je 1986. godine u Nemačkoj dok je Putin tamo boravio kao službenik nekadašnje sovjetske tajne službe KGB. Američko ministarstvo finansija tvrdi za nju da je sada menadžerka u oblasti tehnologije i da radi za vladu i odbrambenu industriju.

Agencija Blumberg je 2015. godine izvestila o osnivanju 1,6 milijardi dolara vrednog novog ruskog start ap inkubatora i naučnog centra, blizu moskvoskog univerziteta, i da će na čelu te ustanove biti Putinova ćerka.

U to vreme ona je bila šefica Nacionalnog centra za intelektualnu svojinu i članica ekonomskog saveta Moskovskog okruga. Kada je prošle godine govorila na Međunarodnom ekonomkskom forumu u Sankt Peterburgu, ruskoj varijanti Davosa, predstavljena je kao zamenica direktora Instituta za matematička istraživanja na Moskovskom univezitetu.

Tihonova je, kako prenosi NPR, bila udata za Kirila Šamalova, deoničara jedne ruske petrohemijske kompanije i sina dugogodišnjeg Putinovog prijatelja. Rojters je 2015. godine na osnovu jednog istraživanja procenio imovinu bračnog para Tihonova-Šamalov na oko dve milijarde dolara, prvenstveno zbog muževljeve zarade na akcijama u petrohemiji.

Poseduju i vilu u francuskom mondenskom letovalištu Bijaric koja vredi oko 3,7 miliona dolara. Par se navodno rastao 2018. godine, preneo je NPR.