петак, мај 24, 2024

Rusija suspendovana iz Saveta UN za ljudska prava

Slične objave

Podeli

NJUJORK/BEOGRAD, 7. aprila 2022. (Beta) – Generalna skupština UN suspendovala je danas Rusiju iz članstva u Savetu UN za ljudska prava.

Za predlog rezolucije o supsenziji Rusije glasalo je 93 zemlje među kojima i Srbija. Protiv je bilo 24 a uzdržano 58 zemalja.

Da bi Rusija bila suspendovana iz Saveta UN za ljudska prava bila je potrebna dvotrećinska većina pri čemu se uzdržani ne uzimaju u obzir.

Kako se navodi u tekstu rezolucije, Rusija je suspendovana iz članstva u Savetu UN za ljudska prava zbog grubog i sistematskog kršenja i zloupotreba ljudskih prava i kršenja međunarodnog humanitarnog prava tokom agresije na Ukrajinu.

U rezoluciji se izražava i ozbiljna zabrinutost zbog tekuće krize ljudskih prava i humanitarne krize u Ukrajini. Predlog rezolucije podnet je na usvajanje uz podršku više od 65 zemalja među kojima su sve članice EU, SAD, Kanada, Japan, Australija, kao i zemlje regiona – Albanija, BiH, Crna Gora, Severna Makedonija.

Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava sa sedištem u Ženevi ima 47 članica koje se biraju na period od tri godine po regionalnim grupama. Rusija je zajednio sa Ukrajinom izabarana kao članica iz Grupe istočnoevropskih zemalja za period 2021-2023.