уторак, фебруар 27, 2024

SAD – Srbiji: Rešiti slučaj Bitići

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 8. jula 2021. (Beta) – Sjedinjene Države danas su ponovo pozvale  srpske vlasti da sprovedu punu istragu ubistva trojice američkih državljana, Jilija, Argona i Mehmeta Bitićija, naglasivši da taj slučaj, kao i mnogi drugi, ukazuje na hitnu potrebu da Srbija razreši nedovršene istrage ratnih zločina i posveti se jačanju vladavine prava”.

Dvadeset dve godine su prošle od kada su trojica Amerikanaca – Jili, Agron i Mehmet Bitići – nestala za vreme pritvora u kome su ih držale specijalne snage srpske policije.  Njihova tela su kasnije pronadjena u Petrovom Selu u istočnoj Srbiji, u bazi jedinice pod komandom Gorana Radosavljevića – Gurija”, saopštila je ambasada SAD povodom 22. godišnjice ubistva braće Bitići.

Braća Bitići, kako se navodi, pogubljena su hicima u glavu dok su im ruke bile vezane na ledjima i ni posle više od dve decenije nije došlo do potpune istrage tog slučaja. “Ne možemo – i nećemo – zaboraviti ovaj zločin”, dodaje se u saopštenju, u kome se ističe da pravda za braću Bitići i njihove porodice, i odgovornost onih koji su izvršili i prikrili njihovo ubistvo ostaje jedan od prioriteta u bilateralnim odnosima SAD sa Srbijom.

Po završetku rata, oni su 26. juna 1999. pokušali u civilnim odelima da pomognu dvema romskim porodicama iz Prizrena da sa Kosova pređu u centralnu Srbiju. Tada su uhapšeni zbog “ilegalnog ulaska u zemlju” (Svaezna Republika Jugoslavija) i sutradan su prekršajno osuđeni na sudu u Prokuplju na 15 dana zatvora.

Odobreno im je da iz pritvora izađu tri dana ranije, ali su, umesto da budu pušteni na slobodu, odvedeni u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije u Petrovom Selu gde su ubijeni, a potom pokopani u masovnu grobnicu u kojoj je već bilo tela kosovskih Albanaca. Njihova tela su otkrivena jula 2001. u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, s vezanim rukama i s ranama od ispaljenih metaka na potiljcima.