петак, мај 24, 2024

Šabić: Skandalozno neodgovoran odnos vlasti prema zaštiti ličnih podataka pacijenata

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 8. oktobra 2022. (Beta) – Advokat Rodoljub Šabić ocenio je da je skandalozan odnos vlasti prema pravu građana na zaštitu ličnih podataka i nedopustivo da nadležni ne reaguju na slučaj nezakonite obrade ličnih podataka u Domu zdravlja Palilula, čak ni posle objavljivanja izveštaja BIRN-a o tom slučaju.

Kako je BIRN objavio, pacijenti dr Aleksandra Miljatovića iz Doma zdravlja na Paliluli saznali su da im je doktor u elektronski karton upisivao dijagnoze neuroloških i psihijatrijskih bolesti od kojih oni nisu bolovali.

“Kad su neki od pacijenata za to saznali, da bi se oni umirili pristupilo se još jednoj takođe masovnoj nezakonitoj obradi ličnih podataka. U velikom broju slučajeva izvršeno je brisanje dijagnoza ali na način koji je sa stanovišta i standarda medicinske struke i zakona problematičan pa su npr. dijagnoze teških, psihopatskih poremećaja brisane bez nalaza stručne komisije ili odluke suda”, naveo je Šabić.

Nadležni nisu formirali stručnu komisiju, niti je taj doktor pozvan u policiju ili tužilaštvo na informativni razgovor. “Takav odnos nadležnih je vodio ka zataškavanju cele stvari. Svi nadležni, Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti, Ministarstvo zdravlja – zdravstvena inspekcija, policija i tužilaštvo morali bi bez odlaganja da preduzmu sve mere i pruže javnosti odgovarajuće informacije o tome”, istakao je advokat Šabić.